Ο συριακός στρατός βομβάρδισε και πάλι απόψε την πόλη Χούλα, ανακοίνωσε η αντιπολίτευση, καλώντας τους παρατηρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν την πόλη και να ασκήσουν πιέσεις στο καθεστώς. Νωρίτερα σήμερα παρατηρητές του ΟΗΕ εντόπισαν 13 πτώματα με τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη και σημάδια ότι πυροβολήθηκαν εξ επαφής στο κεφάλι σε ανατολική περιοχή της Συρίας, λίγες ημέρες μετά τη σφαγή της Χούλα που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ads

Οι κάτοικοι της Χούλα εκπέμπουν σήμα κινδύνου μετά από τη βίαιη επίθεση του καθεστώτος στην κοινότητά τους, τόνισε η συριακή αντιπολίτευση, ενώ το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανέφερε ότι οι κάτοικοι καταφεύγουν σε άλλα χωριά της περιοχής της Χούλα από φόβο νέων σφαγών.
 
Το χωριό έχει γίνει στόχος πυρών και ρουκετών από τα κυβερνητικά στρατεύματα, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
 
Προηγήθηκαν σήμερα οι καταγγελίες των παρατηρητών του ΟΗΕ για τον εντοπισμό των 13 πτωμάτων. «Ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, ο υποστράτηγος Ρόμπερτ Μουντ, έχει ταραχθεί βαθιά απ’ αυτή τη φρικτή και ασυγχώρητη πράξη», αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από την αποστολή των παρατηρητών. «Καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να τερματίσουν τον κύκλο της βίας για χάρη της Συρίας και του συριακού λαού».
 
Οι παρατηρητές ανακάλυψαν τα πτώματα στη ζώνη Ασουκάρ, 50 χλμ. ανατολικά του Ντέιρ αλ-Ζορ. Σύροι ακτιβιστές αναφέρουν ότι πρόκειται για τις σορούς λιποτακτών του κυβερνητικού 

Τουλάχιστον 39 νεκροί σήμερα
 
Τουλάχιστον 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους 15 στρατιώτες, σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία κατά τη διάρκεια βίαιων συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των λιποτακτών σε διάφορες περιοχές της χώρας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της οργάνωσης Ράμι Αμπντελραχμάν, οι μάχες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες και οι δυνάμεις του καθεστώτος, υφίστανται καθημερινά αυξημένες απώλειες και είναι «εξαντλημένες».

Νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας
 
Το απόγευμα της Τετάρτης ξεκίνησε νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Συρία τέσσερις ημέρες μετά τη σφαγή στη Χούλα.
 
O αναπληρωτής του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Aναν Ζαν-Μαρί Γκεενό υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία για να σταματήσει ο κύκλος βίας στη Συρία.
 
Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ Πέτερ Βίτιγκ, εξέφρασε την ελπίδα η σφαγή της Χούλα «θα ανοίξει τα μάτια ορισμένων χωρών μελών», σε μια έμμεση αναφορά του στη Μόσχα και το Πεκίνο. Οι δύο αυτές χώρες εξακολουθούν να προστατεύουν το συριακό καθεστώς μπλοκάροντας τις πρωτοβουλίες του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά της Δαμασκού.
 
Σύμφωνα με τον Βίτιγκ, το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να θίξει το θέμα της ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των παρατηρητών του ΟΗΕ και του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να αντιδράσει στην παραβίαση των αποφάσεών του μετά τη σφαγή στη Χούλα.
 
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πέσκοφ τόνισε σήμερα με δήλωσή του ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει την στάση της απέναντι στη Συρία.
 
Μετά από ένα και πλέον χρόνο συστηματικής διαφωνίας με οποιαδήποτε επέμβαση της Δύσης στη Συρία (έστω και κατά τα πρότυπα της Λιβύης) τα τελευταία περιστατικά στη Χούλα και οι αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα, το Κρεμλίνο, το οποίο επέμενε να διατηρεί διπλωματικές και αμυντικές σχέσεις με τη Συρία σε πείσμα όσων συνέβαιναν, ίσως χρειαστεί να αλλάξει στάση.
 
Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα δεν θέλει να χάσει έναν πιστό σύμμαχο και αμυντικό εταίρο ούτε και τα ερείσματά της στην περιοχή αν ο Άσαντ αποχωρήσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από την εξουσία.
 
Σε μία εξίσου λεπτή θέση βρίσκεται και η Τουρκία, η οποία ζήτησε την Τετάρτη την απέλαση όλων των Σύρων διπλωματών εντός 72 ωρών με αφορμή τη σφαγή στη Χούλα. «Είναι αδύνατον να μείνουν σιωπηλοί μπροστά σε μια τέτοια πράξη , που συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τονίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που προσθέτει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει με μία φωνή.
 
Η εξέγερση κατά του Άσαντ και ο άγριος εμφύλιος πόλεμος που ακολούθησε διέρρηξαν τις στενές σχέσεις της Τουρκίας με τη Συρία. Η Άγκυρα φιλοξενεί χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες· καλύπτει ακόμη ανταρτικές ομάδες που δρουν μέσα στο έδαφος της Συρίας όπως και την αντικαθεστωτική δράση τους. Αλλά δεν είναι σαφές πώς θα κινηθεί σε περίπτωση ένοπλης επέμβασης στα νότια σύνορά της.
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, πάλι, με συνέντευξή του σήμερα επισήμανε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία για να τερματιστεί η κρίση, εφόσον όμως αυτή έχει την στήριξη του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ. «Εναπόκειται, λοιπόν, σε εμένα και άλλους να πείσουμε την Ρωσία και την Κίνα, επίσης να εξεύρουμε τη λύση η οποία δεν χρειάζεται να είναι στρατιωτική», ανέφερε ο πρόεδρος Ολάντ, που έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, πάλι, προειδοποίησε κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, «η οποία θα προκαλούσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς». «Αν επέμβουμε χωρίς να σκεφτούμε, θα μετράμε τους νεκρούς όχι κατά χιλιάδες, αλλά κατά δεκάδες χιλιάδες», δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ».
 
Επιμένει στην αποχώρηση Άσαντ η συριακή αντιπολίτευση
 
Η αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ είναι το μόνο μέσο για να διασωθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η συριακή αντιπολίτευση.
 
«Μια διεθνής συμφωνία για αποχώρηση του Άσαντ είναι το μόνο μέσο για να σωθεί το σχέδιο Άναν και να βρεθεί μια πολιτική λύση, χωρίς την οποία η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί προς μία έκρηξη, η οποία θα απειλήσει όλη την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (CNS), ο κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον παραιτηθέντα πρόεδρο του CNS Μπουρχάν Γαλιούν και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε, κατά την οποία ο πρώτος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να δράσει γρήγορα για να τερματιστούν οι σφαγές» στη χώρα του.
 
Σε αυτήν υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη «συνεργασίας με τη Ρωσία για να παρακαμφθούν οι διαφορές στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας» του ΟΗΕ για το συριακό θέμα.

Ads