Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις και συντονιστής έκτακτης βοήθειας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και συζήτησαν την ανάγκη παροχής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.

Ads

Όπως μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για τις «επείγουσες» ανθρωπιστικές ανάγκες μετά τις δύο φονικές σεισμικές δονήσεις της προηγούμενης Δευτέρας (6/2) στην Τουρκία.

«Ο πρόεδρος Άσαντ επιβεβαίωσε την ανάγκη να φθάσει η επείγουσα βοήθεια σε όλες τις περιοχές της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπόκεινται σε κατοχή και κυριαρχία των ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων», ανέφερε το SANA.

«Ο πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη οι διεθνείς προσπάθειες να επικεντρωθούν στην ανοικοδόμηση των υποδομών στη Συρία, καθώς το ζήτημα αυτό αποτελεί επείγουσα ανάγκη για τη σταθερότητα του συριακού λαού και την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις πόλεις και τις περιοχές τους» σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο.

Ads

Ο Γκρίφιθς δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα (13/2) ότι ο ΟΗΕ θα βοηθήσει στη μεταφορά βοήθειας από τις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση προς τα βορειοδυτικά της χώρας που ελέγχονται από τους αντάρτες.

«Θα έχουμε βοήθεια που θα κινείται από εδώ προς τα βορειοδυτικά. Αλλά τα βορειοδυτικά είναι μόνο ένα μέρος της Συρίας, όπως γνωρίζετε», είπε χαρακτηριστικά.

Συνολικά 58 διυπηρεσιακά φορτηγά του ΟΗΕ που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν περάσει στη βορειοδυτική Συρία μέσω του περάσματος Μπαμπ αλ-Χάουα από την Τουρκία από την Πέμπτη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), Μάντεβι Σαν-Σουόν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άσαντ εμμένει στη θέση ότι όλη η βοήθεια προς τη Συρία, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που προορίζεται για περιοχές εκτός του ελέγχου του, πρέπει να κατευθύνεται στην πρωτεύουσα Δαμασκό.

Διαβάστε σχετικά: