Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, ιδρυτής της πλατφόρμας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων FTX, συνελήφθη στις Μπαχάμες χθες, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, ενώ θεωρείται πιθανή η έκδοσή του στις ΗΠΑ. Ο εισαγγελέας για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, Ντέμιαν Γουίλιαμς, επιβεβαίωσε τη σύλληψη του 30χρονου πρώην δισεκατομμυριούχου, μέσω Twitter. 

Ads

Όπως αναφέρουν οι New York Times, o πρώην ισχυρός άνδρας των κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη και ξέπλυμα χρήματος. Επιπλέον, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενέκρινε και κατηγορίες που σχετίζονται με παραβιάσεις της νομοθεσίας περί χρεογράφων.

 

Η σύλληψη του Μπάνκμαν-Φριντ πραγματοποιήθηκε πριν από την προγραμματισμένη εξ αποστάσεως κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ερευνά την κατάρρευση της πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτοκρατορίας του. Η πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Μαξίν Γουότερς, ανέφερε σε δήλωσή της ότι είναι απογοητευμένη που δεν θα καταθέσει, αλλά ότι παραμένει προσηλωμένη στο να βρει την άκρη του νήματος για το τι συνέβη στην FTX. 

Ads

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, που ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 με έδρα τις Μπαχάμες, έκανε αίτηση για χρεοκοπία στις 11 Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα, ο Μπάνκμαν-Φριντ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος.

Σύμφωνα με προσχέδιο της κατάθεσης του Μπάνκμαν-Φριντ που επικαλείται το Reuters, ο 30χρονος που έχασε δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια στιγμή επρόκειτο να κατηγορήσει τους πρώην δικηγόρους του, τον νεο CEO της FTX και το αντίπαλο ανταλλακτήριο Binance.

 
Ο Μπάνκμαν-Φριντ, ο οποίος μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ήταν εκλεκτό πρόσωπο στους πολιτικούς κύκλους της Ουάσινγκτον, κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε καταχρηστικά περιουσιακά στοιχεία πελατών της FTX για να στηρίξει την επενδυτική του εταιρεία Alameda Research. Τον περασμένο μήνα, ο Μπάνκμαν-Φριντ ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της FTX και την αντικατάστασή του από τον John J. Ray III.

«Η κατάρρευση του ομίλου FTX φαίνεται να οφείλεται στην απόλυτη συγκέντρωση του ελέγχου στα χέρια μιας πολύ μικρής ομάδας εξαιρετικά μη έμπειρων ατόμων, τα οποία απέτυχαν να εφαρμόσουν σχεδόν κανένα από τα συστήματα ή τους ελέγχους που είναι απαραίτητοι για μια εταιρεία στην οποία εμπιστεύονται τα χρήματα ή τα περιουσιακά στοιχεία άλλων ανθρώπων», έγραψε ο Ray.

Μετά την παραίτησή του, ο Μπάνκμαν-Φριντ έγραψε στο Twitter ότι σοκαρίστηκε που είδε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως εξελίχθηκαν, όμως τόνισε πως η πτώχευση «δεν είναι απαραίτητο να σημαίνει το τέλος για τις εταιρείες ή την ικανότητά τους να παρέχουν αξία και κεφάλαια στους πελάτες τους κυρίως». Τις τέσσερις εβδομάδες από τότε που η FTX κήρυξε πτώχευση, ο Μπάνκμαν-Φριντ προσπάθησε να εμφανιστεί ως ένας άτυχος διευθύνων σύμβουλος, αρνούμενος τις κατηγορίες ότι εξαπάτησε τους πελάτες της FTX.

 

«Δεν διέπραξα εν γνώσει μου απάτη. Δεν ήθελα να συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Σίγουρα δεν ήμουν τόσο ικανός όσο νόμιζα ότι ήμουν», είπε στο BBC το Σαββατοκύριακο, πριν τη σύλληψή του.