Η «ομάδα των έξι» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία) φέρεται να κατέληξε στο πλαίσιο για οριστική συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του. Σε κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Πέμπτη μετά τις συνομιλίες στη Λωζάνη, γίνεται λόγος για επίτευξη ενός «αποφασιστικού βήματος» προς την τελική συμφωνία.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συμφωνία προβλέπει τον σημαντικό περιορισμό των αποθεμάτων του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν και των τερματισμό των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα λόγω του πυρηνικού της προγράμματος. Επιπλέον το Ιράν θα διατηρήσει σε λειτουργία μόνο τις 6.000 από τις 19.000 μηχανές φυγοκέντρησης που διαθέτει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία με το Ιράν, η οποία διασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα μπορεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα». Ωστόσο όπως υπογράμμισε αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην εμπιστοσύνη αλλά απαιτείται και έλεγχος από ανεξάρτητη αρχή που θα επιβεβαιώνει ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις του. «Η συμφωνία της Λωζάνης αποτελεί ένα γερό θεμέλιο για μια καλή τελική συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Χάσαν Ροχανί τόνισε πως έχουν βρεθεί οι λύσεις για τις «παραμέτρους – κλειδιά» του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι η σύνταξη του κειμένου της τελικής συμφωνίας θα ξεκινήσει άμεσα και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί «μέχρι την 30ή Ιουνίου». «Βρήκαμε τις λύσεις, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα τη σύνταξη του προσχεδίου», επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ads