Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενέκριναν οι 195 χώρες που συμμετέχουν στην παγκόσμια Σύνοδο του Παρισιού για το κλίμα. Η συμφωνία θεωρείται ιστορική μένει φυσικά να τηρηθεί. 

Ads

Η συμφωνία έρχεται μετά από διαπραγματεύσεις δυο εβδομάδων και στοχεύει στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας και στην αποσύνδεση των εθνικών οικονομιών από τον ορυκτό πλούτο. Ακολουθεί δε, τη μεγάλη αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία στην Κοπενγχάγη, το 2009. 

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών. Η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1992.

Η συμφωνία έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς. Δείτε το βίντεο από τη στιγμή της ανακοίνωσης της συμφωνίας: 

Ads

Και τα πανηγυρικά tweets από τη Σύνοδο:

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ το 2020, φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση  «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου». Ο στόχος είναι να μειωθεί στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου.

Οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το ταχύτερο δυνατό. Στο δεύτερο μισό του αιώνα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα που μπορούν να απορροφούν τα δάση, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια ισορροπία μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Όλες οι χώρες θα εγγραφούν σε κοινό σύστημα αναφοράς, παρακολούθησης και επιβεβαίωσης των εκπομπών.

Από το 2020 οι ανεπτυγμένες χώρες θα προσφέρουν βοήθεια 100 δισ. δολαρίων το χρόνο προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να στραφούν σε καθαρές πηγές ενέργειας και να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές που φέρνει η κλιματική αλλαγή, με την υπόσχεση ότι το κονδύλι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον.

Δεν υπάρχει πάντως πρόβλεψη για οικονομική αποζημίωση των χωρών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Ικανοποίηση των ηγετών

Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η ΕΕ, η οποία σημειώνει ότι «μετά από τόσα χρόνια διαρκών προσπαθειών, πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη για την Ευρώπη». 

«Σήμερα ο πλανήτης είναι ενωμένος εναντίον της κλιματικής αλλαγής» έγραψε στο Twitter, o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

H ομάδα της G77, όπου μετέχουν 134 αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και η Κίνα, εξέφρασαν την «ικανοποίησή» τους για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί. Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε στις πατρίδες μας με αυτό το κείμενο» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νοζίφο Μξακάτο- Ντισέκο, πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής και εκπρόσωπος τύπου της G77.

Θετικά βλέπουν τη συμφωνία οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Θετικά αποτιμούν τη συμφωνία οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για ουσιώδη «στροφή». Σύμφωνα με την Greenpeace, η συμφωνία της Συνόδου στέλνει στην «άσχημη πλευρά της ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, η οποία συνιστά και την κύρια αιτία για την παγκόσμια υπερθέρμανση.

Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα, σχολιάζει η World Resources Institute, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη δέσμευση σχετικά με τη μείωση των εκπομπών αερίων. Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει μηδενικές εκπομπές αερίων το β’ μισό του αιώνα. Πριν από δύο χρόνια ήταν ακόμη μια ουτοπία, τονίζει η οργάνωση ενδεικτικά.

Τη δέσμευση για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 – 1,5 βαθμούς Κελσίου χαιρετίζει από την πλευρά της, η WWF. «Τα 15 επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικά για να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου» εκτιμά η World Resources Institute.