Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συγκαλείται σήμερα «εκτάκτως» στη Γενεύη για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ανατολική Γούτα στη Συρία, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Ads

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Παλάτι των Εθνών, έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, διευκρίνισε ο Ρολάντο Γκόμεζ.

Ένα σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κατέθεσε η βρετανική αντιπροσωπεία θα συζητηθεί και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 47 χώρες που εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο για μια θητεία τριών ετών. Η Ρωσία, σύμμαχος της Συρίας, δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλεί για την εφαρμογή της εκεχειρίας που ενέκρινε το περασμένο Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και προβλέπει κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες γύρω από τον θύλακα στην Ανατολική Γούτα που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό.

Ads

Η εκεχειρία δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί αλλά η Ρωσία κήρυξε «μονομερώς» μια καθημερινή «παύση» των εχθροπραξιών για πέντε ώρες, η οποία δεν έχει επιτρέψει  προς το παρόν τη διανομή βοήθειας ούτε την απομάκρυνση ασθενών και αμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ