Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε γραπτώς συγγνώμη από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015 και απηύθυνε έκκληση για «αποκατάσταση των σχέσεων» μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας.

Ads

Το ρωσικό αεροσκάφος Su – 24 κατερρίφθη από τουρκικά F16 στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου οξύνοντας κι άλλο τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας.

Η στιγμή της κατάρριψης:

Καταδικάζοντας τότε την τουρκική πρόκληση ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «έγκλημα πολέμου» την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία. Άμεσα η Ρωσία επέβαλε εμπορικό εμπάργκο στην Άγκυρα και ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι περιορισμοί δεν επρόκειτο να αρθούν παρά μόνο αν ο Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εμφανιστεί με δηλώσεις του κατηγορηματικά αντίθετος στο να ζητήσει συγγνώμη από την Ρωσία, όπως επιθυμούσε ο Βλαντιμίρ Πούτιον, λέγοντας μάλιστα ότι: «Δεν είμαστε εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούν. Συγγνώμη θα πρέπει να ζητήσουν αυτοί που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας. Οι πιλότοι μας έκαναν απλά το καθήκον τους, αντιδρώντας στην παραβίαση των κανόνων».

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν έλαβε μια επιστολή από τον Ερντογάν στην οποία «ο Τούρκος ηγέτης εκφράζει την επιθυμία του να επιλυθεί η κατάσταση που σχετίζεται με την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους».

«Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε τη συμπάθειά του και τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που σκοτώθηκε και ζήτησε συγγνώμη», συνέχισε ο Πεσκόφ.

«Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την παρούσα κατάσταση που είναι επιβλαβής για τις δύο χώρες και να προχωρήσουμε προς μια ταχεία εξομάλυνση», δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στον προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία αποδεικνύει πάντα στους φίλους της ότι είναι μια χώρα εμπιστοσύνης» τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.