Τοπίο απόλυτης καταστροφής αλλά και σχεδόν 900 νεκρούς έχει αφήσει πίσω του ο τυφώνας Μάθιου, που αφού πέρασε από την Αϊτή και την Φλόριντα, έκανε το πέρασμα του από την  Τζόρτζια και τη νότια Καρολίνα, αποδυναμωμένος.

Ads

Ο κυκλώνας που σαρώνει τις ανατολικές ακτές με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 105 χλμ/ωρα συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις.

image

Ο αριθμός των νεκρών στην Αϊτή έχει φτάσει σχεδόν τους 900, και δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση σε πολλά σημεία της χώρας ακόμα. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του Μάθιου από τη Φλόριντα.

Ads

image

«Οι άνεμοι ήταν φοβεροί. Παρέσυραν τα σπίτια δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.Τα νερά κατέστρεψαν όλα τα σπίτια στην ακτή» δήλωσε από το Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, η Federica Badocco, εκπρόσωπος των Γιατρών του Κόσμου.

Οι Γιατροί του Κόσμου προειδοποιούν, στο μεταξύ, για την κρισιμότητα της κατάστασης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση  χολέρας.

image

Στην πόλη Anse-d’Hainault, 13 άνθρωποι πέθαναν από χολέρα, μία οξεία βακτηριακή νόσο, που δεν είχε ποτέ εμφανιστεί στην Αϊτή πριν τον καταστροφικό σεισμό του 2010, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο 200.000 ανθρώπων. Επίσης 17 ακόμη κρούσματα της νόσου έχουν αναφερθεί στο Chardonnieres, στη νότια ακτή. «Εξαιτίας των τεράστιων πλημμυρών και των επιπτώσεων που έχουν στο πόσιμο νερό και στις υποδομές υγιεινής, κρούσματα χολέρας αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους μέχρι τις αρχές του 2017» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας.

Στο μεταξύ, χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να γλιτώσουν από το φονικό του μένος,  με περίπου 61.500 ανθρώπους να έχουν καταφέρει να μεταβούν σε ασφαλή καταφύγια.

image

Τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές είναι αμέτρητα, πάνω από 800.000 νοικοκυριά παραμένουν έως και σήμερα χωρίς ρεύμα ενώ όπου πέρασε ο τυφώνας, οι περιοχές θυμίζουν λίμνες και ποτάμια.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προτρέπει τους πολίτες να μην επαναπαυθούν και να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις οδηγίες ασφαλείας. «Η πιθανότητα για νέο σαρωτικό κύμα κακοκαιρίας, απώλειες ζωών και σοβαρές υλικές ζημιές υπάρχει» δήλωσε σήμερα.

image

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του σημείωσε σήμερα ότι θα χρειαστούν ημέρες έως ότου διαφανεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Twitter:

#Matthew Tweets