Ξεπέρασαν του 840 οι νεκροί στην Αϊτή από το φονικό πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, ο οποίος πλέον «χτυπάει» τις νοτιοανατολικές ακτές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Φλόριντα, όπου 827.000  νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ads

Η συνεχής αύξηση του αριθμού των θυμάτων στη χώρα της νότιας Καραϊβικής έρχεται καθώς σε απομακρυσμένες περιοχές της είχε διακοπεί η επικοινωνία με τα αστικά κέντρα.

Ο τυφώνας Μάθιου έχει αφήσει πίσω του τοπίο απόλυτης καταστροφής με δεκάδες χιλιάδες άστεγους και κατεστραμμένες καλλιέργειες. Παραθαλάσσια χωριά ισοπεδώθηκαν από τα κύματα, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Τουλάχιστον 61.500 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια, σύμφωνα με τις αρχές.

Στη Φλόριντα των ΗΠΑ καταγράφονται σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. «Θα έχουμε και νέες διακοπές ρεύματος», είπε ο κυβερνήτης, προειδοποιώντας για ισχυρές πιθανότητες πλημμυρών στην περιοχή του Τζάκσονβιλ. «Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», κατέληξε.

Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η άνοδος των υδάτων, ιδίως τη βόρεια Φλόριντα και τη νότια Τζόρτζια, τόνισε ο διευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), Κρεγκ Φουγκέιτ. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι το ισχυρότερο που πλήττει την βορειανατολική Φλόριντα εδώ και 118 χρόνια.

Ads

Προειδοποίηση Ομπάμα για τους κινδύνους

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι κάτοικοι της νότιας Φλόριντας απέφυγαν τα χειρότερα μετά το πέρασμα του τυφώνα Μάθιου, προειδοποίησε όμως τους πολίτες για το ενδεχόμενο ανόδου των υδάτων.

«Πρόκειται πάντα για έναν τυφώνα πραγματικά επικίνδυνο», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το Οβάλ Γραφείο, όπου συναντήθηκε με τους υπεύθυνους αξιωματούχους που διαχειρίζονται το θέμα, μεταξύ αυτών τον Κρεγκ Φουγκέιτ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA).

«Διαπιστώσαμε ότι έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές στη νότια Φλόριντα. Πιστεύω ότι η κύρια ανησυχία μας στην παρούσα φάση δεν είναι μονάχα η ισχύς των ανέμων, αλλά και η άνοδος των υδάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Το μάτι του κυκλώνα, το οποίο υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 3, διασχίζει τις ακτές της Φλόριντα, με κατεύθυνση προς τον βορρά. «Οι πολίτες πρέπει να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους, όταν τους συστήνουν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές», επισήμανε ο Ομπάμα. «Μπορούμε πάντα να αντικαταστήσουμε την περιουσία, δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε ζωές», είπε σε δημοσιογράφους.