Η φρικτή δολοφονία 19χρονης φοιτήτριας από οδηγό ιδιωτικής εταιρείας ταξί στο Μεξικό, έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ασφάλειας των γυναικών στη χώρα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο για τις δολοφονίες γυναικών, η 19χρονη Μάρα είναι η 82η γυναίκα θύμα φόνου από την αρχή του έτους μόνο στην Πολιτεία Πουέμπλα στο κεντρικό Μεξικό, όπου εντοπίστηκε το πτώμα της την Παρασκευή.

Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν την Κυριακή στην πόλη του Μεξικού και άλλες δέκα περίπου Πολιτείες της χώρας ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη Μάρα και όλες τις γυναίκες. «Σταματήστε να μας σκοτώνετε», «Ούτε μία ακόμη», ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτριών.

Το πτώμα της Μάρα Καστίγια εντοπίστηκε την Παρασκευή, μία εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της. Τελευταία φορά εθεάθη όταν μπήκε σε ταξί της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας Cabify για να επιστρέψει σπίτι της έπειτα από βραδινή έξοδο.

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, ο οδηγός του ταξί οδήγησε τη νεαρή γυναίκα σε ξενοδοχείο όπου της επιτέθηκε σεξουαλικά και στη συνέχεια την στραγγάλισε.

Ο διευθυντής της Cabify υποστήριξε ότι η εταιρεία ζητά ποινικό μητρώο από τους εργαζόμενους και είπε ότι ο εν λόγω οδηγός δεν είχε προβλήματα με το νόμο. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές ανέστειλαν την άδεια της λειτουργίας της εταιρείας στην Πολιτεία Πουέμπλα «για παρατυπίες στο πρωτόκολλο ασφαλείας», επειδή δεν είχε ζητήσει το ποινικό μητρώο του δράστη.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα La Razon, ο οδηγός είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στο παρελθόν για ληστεία, ενώ είχε απολυθεί από την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία ταξί Uber «για κακή συμπεριφορά».