Ads

Μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας στην Αργεντινή πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Μπουένος Άιρες. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα υψηλά επίπεδα εγκληματικότητας και τη διαφθορά.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης κάλεσαν τον κόσμο σε πορεία ενάντια στην κυβέρνηση της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ήταν μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της δεκαετίας.

image
 
Η πρόεδρος Φερνάντες επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2011. Η δημοτικότητά της ωστόσο, έχει πέσει από τότε και οι διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί αυξάνονται.

Ads

 

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός έχει φτάσει το 12%, αλλά οι αναλυτές λένε ότι πιθανώς είναι υψηλότερος. Το Σεπτέμβριο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε την Αργεντινή ότι αν δεν παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη και πληθωρισμό έως τον Δεκέμβριο, θα αντιμετωπίσει συνέπειες.
 
Οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν τις ενστάσεις τους για τους νόμους που θεσπίστηκαν την περσινή χρονιά και έγιναν σκληρότερη φέτος, για την αγορά των δολαρίων, η οποία ενίσχυσε τις ανησυχίες των Αργεντινών από τον πληθωρισμό στο εμπόριο με το εθνικό τους νόμισμα.

image
 
Η κυβέρνηση επεσήμανε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της Αργεντινής είναι περισσότερο συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, παρά των χειρισμών και των πολιτικών της.
 
Οι υποστηρικτές της Φερνάντες υποστηρίζουν ότι οι διαδηλωτές καθοδηγήθηκαν από ανθρώπους της μεσαίας και της ανώτερης τάξης που ανησυχούν ότι θα χάσουν τα προνόμιά τους.