«Μια ενδεχόμενη νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία θα αποτελούσε μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες» ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ads

Σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Expressen, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε ως «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» μία ενδεχόμενη νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία και όπως τόνισε θα αποτελούσε «μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «Εάν ο Πούτιν πετύχει αυτό που θέλει με την Ουκρανία παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και χρησιμοποιώντας στρατιωτική βία, τότε είναι ένα μήνυμα προς άλλους αυταρχικούς ηγέτες κι ιδιαίτερα προς το Πεκίνο, ότι μπορούν να ασκήσουν στρατιωτική βία».

Η προειδοποίηση αυτή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ήρθε καθώς ο Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι η υπό πολιορκία ουκρανική πόλη Μπαχμούτ κινδυνεύει να περάσει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Ads

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, έπειτα πρόσθεσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να καταφύγει στην κατάληψη της Ταϊβάν, εάν επιτύχει η εισβολή του Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα μπορεί να συμβεί αύριο στην Ασία».

«Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία επηρεάζει τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν στο Πεκίνο. Αυτό περιλαμβάνει την Ταϊβάν», κατέληξε.