Με 4 νεκρούς κατέπλευσε στο λιμάνι της Απουλίας το πλοίο Blue Sky M, το οποίο εξέπεμψε χθες σήμα κινδύνου, ενώ έπλεε στην Αδριατική με περίπου 900 μετανάστες. Σύμφωνα με το ιταλικό ναυτικό που πήρε τον έλεγχο του πλοίου, το πλήρωμα πριν το εγκαταλείψει, είχε προγραμματίσει αυτόματη διαδρομή που θα το οδηγούσε σε βραχώδη ακτή στον Νότο της Ιταλίας, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για το αν υπήρχε πρόθεση να συντριβεί προκαλώντας μία νέα Λαμπεντούζα.
 

Ads

Η οδύσσεια των μεταναστών πήρε δραματική τροπή χθες στα ανοιχτά της Κέρκυρας όταν από το πλοίο στάλθηκε SOS. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για δουλεμπορικό πάνω στο οποίο βρίσκονταν και ένοπλοι.
 
Μια φρεγάτα και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς και δύο περιπολικά του Λιμενικού Σώματος στάλθηκαν στην περιοχή και σύμφωνα με τις ελληνικές λιμενικές αρχές «δεν διαπιστώθηκε κάποιο μηχανικό πρόβλημα αλλά ούτε κάτι ύποπτο στο πλοίο».
 
Το Μ Sky Blue αρχικά είχε πορεία στο λιμάνι της Ριέκα, στη βόρεια Κροατία. Ωστόσο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τις ιταλικές ακτές.
 
Άμεση ήταν η επέμβαση των ιταλικών αρχών όταν διαπιστώθηκε ότι το πλήρωμα του υπό μολδαβικής σημαίας πλοίου το είχε εγκαταλείψει, χωρίς να αφήσει ίχνη για το που κατευθύνθηκε. Πριν το πλήρωμα εξαφανιστεί, προγραμμάτισε μια διαδρομή, ώστε να συντριβεί το πλοίο σε μια ακτή της Ιταλίας, δήλωσαν αξιωματούχοι.
 
Την μοιραία πορεία του πλοίου, διέκοψαν οι λιμενικές αρχές της Ιταλίας την ώρα που αυτό κατευθυνόταν στη Santa Maria di Leuca, στο νοτιότερο άκρο της “μπότας” της Ιταλίας. Εξι άνδρες της ιταλικής ακτοφυλακής επιβιβάσθηκαν το βράδυ της Τρίτης στο πλοίο και κατόρθωσαν την τελευταία στιγμή να τού αλλάξουν κατεύθυνση και κυρίως να ξεμπλοκάρουν τη μηχανή, όταν αυτό βρισκόταν σε απόσταση μόλις 9 χιλιομέτρων από την ακτή.
 
«Αποτράπηκε η εκατόμβη, περισσότεροι από 900 μετανάστες διασώθηκαν επιβαίνοντες σε πλοίο με μπλοκαρισμένη μηχανή που κατευθυνόταν προς τις ακτές της Απουλίας», είναι το μήνυμα της ιταλικής ακτοφυλακής στον λογαριασμό της στο Twitter.
 
Η πλειοψηφία των επινβαίνοντων στο πλοίο ήταν Σύροι πρόσφυγες, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού Μίμα Αντονάτζι από την επαρχία του Λέτσε, όπου έφθασαν οι μετανάστες. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν στο πλοίο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, με τους ανεπίσημους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για περίπου 900ανθρώπους.
 
Οι νεκροί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και οι επιζώντες σε δημόσια κτήρια όπου γίνεται εξακρίβωση των ταυτοτήτων τους.
 
Οι λιμενικές αρχές θα προσπαθήσουν επίσης να εξακριβώσουν τους λόγους για τους οποίους το πλοίο εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμά του.