Στις κάλπες προσέρχονται αυτό το Σαββατοκύριακο οι Αιγύπτιοι για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα πόλωσης και οργής.

Ads

Ουσιαστικά αναμετρώνται οι εκπρόσωποι των δύο δυνάμεων που επί δεκαετίες μάχονται. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Μούρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων που θα αντιμετωπίσει τον Αχμέντ Σαφίκ, πρωθυπουργό για μικρό διάστημα μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

Τα ποσοστά τους είναι σχεδόν ισοδύναμα και το κλίμα που διαμορφώνεται στη χώρα είναι έντονα διπολικό.

Στο μεταξύ, την οργή των Αδελφών Μουσουλμάνων έχει προκαλέσει η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αιγύπτου ότι η Κάτω Βουλή που προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές στερείται εγκυρότητας και πρέπει να διαλυθεί.

Ads

Μιλούν, μάλιστα, για πραξικόπημα, δεδομένου ότι με τις συγκεκριμένες έδρες ήλεγχαν απόλυτα τη Βουλή.

Η απόφαση προκάλεσε έκπληξη και ανησυχία, λίγες ημέρες πριν το Στρατιωτικό Συμβούλιο παραδώσει την εξουσία και δείχνει ότι οι στρατηγοί εξακολουθούν και ασκούν μεγάλη επιρροή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, θεωρεί ότι η σημερινή και η αυριανή ψηφοφορία αποτελεί ένα «πολύ σημαντικό βήμα για την μετάβαση προς τον εκδημοκρατισμό για τον οποίο οι Αιγύπτιοι αγωνίστηκαν τόσο υπομονετικά και θαρραλέα για να επιτύχουν».