«Οι ημέρες» του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι «μετρημένες», δήλωσε σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου ο Μαρκ Γκριν, ο επικεφαλής της USAID, της αμερικανικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας και ανάπτυξης, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να πει για πόσο ακόμη θα κρατηθεί στην εξουσία.

Ads

«Πιστεύω ότι οι ημέρες του Μαδούρο είναι μετρημένες, δεν γνωρίζω ποιος είναι ο ακριβής αριθμός για αυτό» σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ έδινε κατάθεση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Έιμπραμς προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επιπρόσθετες κυρώσεις για το Καράκας.

«Έχουμε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος ενός αριθμού οικονομικών οργανισμών και θα διευρύνουμε αυτό το δίχτυ» κυρώσεων, σημείωσε ο Έιμπραμς.

Ads

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις των γερουσιαστών, οι δύο αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή μια στρατιωτική επέμβαση.

Μπλακ άουτ

Στο μεταξύ, εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βενεζουέλα, πρόβλημα που η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι συχνές στη Βενεζουέλα, που μαστίζεται από οικονομική κρίση, καταγράφονται ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, υπερπληθωρισμός και μαζική μετανάστευση των πολιτών.

Ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Λουίς Μότα Ντομίνγκες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα υφίσταται «πόλεμο του ηλεκτρισμού» και ότι «αυτή τη φορά επιτέθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκουρί», τον μεγαλύτερο της χώρας, στον νότο.