Τα ονόματα των δύο δραστών της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο Μουσείο του Μπαρντό στην Τύνιδα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 19 ανθρώπους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ.

Ads

Πρόκειται για τους Γιασίν Αμπίντι και Χάτεμ Χαχνάουι, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι «πιθανότατα, πρόκειται για Τυνήσιους». Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών έδωσαν άλλα στοιχεία για τους δύο δράστες, τους οποίους σκότωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύο ή τρεις πιθανούς συνεργούς.

Διαβάστε ακόμη: Πολύνεκρη ομηρία με τουρίστες στην Τυνησία [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Μετά την επίθεση, ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι δεσμεύτηκε να πολεμήσει την τρομοκρατία «χωρίς έλεος». «Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων και χωρίς έλεος. Η δημοκρατία θα κερδίσει και θα επιζήσει», είπε ο πρόεδρος.

Ads

Η Τυνησία βρίσκεται σε πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, είπε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο πρόεδρος της χώρας. «Αυτές οι άγριες μειονοτικές ομάδες δεν θα μας φοβίσουν και η μάχη εναντίον τους θα συνεχιστεί μέχρι να εξολοθρευτούν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ είπε: «Είναι μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας και μία καθοριστική στιγμή για το μέλλον μας». Τη στιγμή της επίθεσης, οι βουλευτές στο γειτονικό κτίριο του κοινοβουλίου συζητούσαν για την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Μετά την επίθεση πολλοί Τυνήσιοι βγήκαν στους δρόμους στο κέντρο της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν κρατώντας σημαίες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. Πάντως, σύμφωνα με μία ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας, την Ρίτα Κατζ της αμερικανικής υπηρεσίας παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοσελίδων SITE, λογαριασμοί στο Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος χαιρετίζουν την επίθεση στο Μπαρντό και κάνουν «εκκλήσεις προς τους Τυνήσιους να ‘ακολουθήσουν τους αδελφούς τους’».