Με τους δύο δράστες να πέφτουν νεκροί από πυρά αστυνομικών έληξε η ομηρία στο μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το κοινοβούλιο της Τυνησίας. Πριν πέσουν νεκροί οι δράστες δολοφόνησαν 20 τουρίστες, 1 πολίτη κι 1 αστυνομικό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι τουρίστες προέρχονταν από την Βρετανία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Γερμανία και την Ιταλία. Πληροφορίες αναφέρουν πως ενδέχεται να έχουν διαφύγει δύο έως τρεις ένοπλοι που συμμετείχαν στην επίθεση. 

Ads

Το Ισλαμικό Κράτος κατηγόρησε για την επίθεση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι. «Με την σημερινή επίθεση στην Τυνησία, η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος βάζει ξανά στο στόχαστρο τις χώρες και τους λαούς της περιοχής της Μεσογείου» δηλώνει η Μογκερίνι τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται η αποφασιστικότητα της ΕΕ για στενότερη συνεργασία με τους εταίρους της για την αντιμέτωπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Η επίθεση είχε στόχο το μουσείο σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Οι δύο τρομοκράτες, μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ, εισέβαλαν στο μουσείο ανοίγοντας πυρ. Την ώρα της επίθεσης μέσα στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 100 τουρίστες και οι περισσότεροι πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως. Η περιοχή αποκλείστηκε αμέσως από άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, οι οποίοι όταν οι περισσότεροι όμηροι απομακρύνθηκαν εισέβαλαν στο κτίριο σκοτώνοντας τους δράστες. Υψηλό ήταν το επίπεδο συναγερμού που σήμανε στην Τύνιδα καθώς δίπλα από  του μουσείο βρίσκεται το κοινοβούλιο της χώρας. Το κοινοβούλιο, το οποίο την ώρα της επίθεσης συνεδρίαζε και συζητούσε αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, εκκενώθηκε άμεσα.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι θα απευθύνει αργότερα διάγγελμα στον λαό της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μόεζ Σινάουι, ενώ ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας. Μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι η Τυνησία ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα. 

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες:

image

Ads

image

image

image

image

image