Σε σοκ βρίσκεται η Αυστραλία μετά την τραγική κατάληξη της ομηρίας 15 ανθρώπων από Ιρανό τζιχαντιστή που σημειώθηκε χθες σε καφετέρια στο Σίδνεϊ. Οι όμηροι παρέμειναν υπό την απειλή του ενόπλου για πάνω από 15 ώρες ενώ δυο από αυτούς, όπως και ο δράστης, έχασαν τη ζωή τους κατά την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Δείτε καρέ – καρέ την επέμβαση. Η υπόθεση ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τα αντιτρομοκρατικά μέσα και την ασφάλεια στη χώρα.

Ads

 
Εξάλλου η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή. Σήμερα εκκενώθηκε το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτου δέματος στην καντίνα του κτιρίου. Τελικά αποδείχτηκε ότι το δέμα δεν ήταν επικίνδυνο.
 
Ποιος ήταν ο δράστης
 
Πλούσιο ποινικό μητρώο είχε ο ιρανικής καταγωγής δράστης της ομηρίας στην καφετέρια Lindt Chocolate του Σίδνεϊ, η οποία έλαβε τέλος με αιματηρό τρόπο μετά από επέμβαση της αστυνομίας.
 
Όπως ανέφερε ο ομογενής δικηγόρος, Μένι Κοντίτσης, ο οποίος είχε υπερασπιστεί στο παρελθόν τον δράστη, ο 49χρονος Μαν Χαρόν Μονίς ήταν κληρικός στο Ιράν, από όπου διέφυγε επειδή ήταν αντικαθεστωτικός.

image

Ads

 
Ο Μονίς ήταν ελεύθερος με εγγύηση καθώς του είχε ασκηθεί δίωξη για συνεργεία στη δολοφονία της γυναίκας του, ενώ του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για πάνω από 50 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων.
 
Το 2012 είχε κριθεί ένοχος για την αποστολή απειλητικών γραμμάτων στις οικογένειες οκτώ Αυστραλών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν. Ο ίδιος αυτοαποκαλείτο «μουσουλμάνος κληρικός και ακτιβιστής υπέρ της ειρήνης». Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας ήταν «ριζοσπάστης ισλαμιστής».
 
Ως ήρωες τιμήθηκαν οι δύο όμηροι
 
Ως ήρωες τιμήθηκαν οι δύο όμηροι που σκοτώθηκαν χθες στην καφετέρια του Σίδνεϊ.
Ο 34χρονος Τόρι Τζόνσον, διευθυντής του Lindt Chocolat Cafe και η 38χρονη Κατρίνα Ντόσον, δικηγόρος και μητέρα τριών παιδιών, σκοτώθηκαν την ώρα που η αστυνομία ξεκινούσε την επέμβαση για τον τερματισμό της ομηρίας στην καφετέρια.
 
Στη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στον καθεδρικό ναό Σεντ Μέρι, κοντά στον τόπο της τραγωδίας, στο κέντρο του Σίδνεϊ, ο αρχιεπίσκοπος Αντονι Φίσερ μίλησε σε κλίμα συγκίνησης για τον ηρωισμό του Τόρι Τζόνσον. «Εκμεταλλευόμενος όπως φαίνεται μία ευκαιρία, ο Τόρι Τζόνσον άρπαξε το όπλο» του ενόπλου, αλλά, κατά τραγικό τρόπο, αυτό εκπυρσοκρότησε και τον σκότωσε. Αυτό επέσπευσε την επέμβαση της αστυνομίας και τελικά την απελευθέρωση των περισσότερων ομήρων», είπε.
 
«Φαίνεται επίσης ότι η Καντρίνα Ντόσον προσπαθούσε να προστατεύσει την έγκυο φίλη της. Αυτοί οι ήρωες ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τη ζωή τους για να μπορέσουν οι υπόλοιποι να ζήσουν», συμπλήρωσε ο αρχιεπίσκοπος. Η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πάλη ανάμεσα στον δράστη και τον Τόρι Τζόνσον, ανακοινώνοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Ανοίγει η συζήτηση για τα μέτρα ασφάλειας
 
«Θα μείνουμε πάντα μία ελεύθερη, ανοικτή και γενναιόδωρη κοινωνία» σημείωσε σε δηλώσεις του μετά την λήξη της υπόθεσης ομηρίας ο πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ, που υπογράμμισε ωστόσο ότι «οφείλουμε να αναρωτηθούμε εάν μπορούσαμε να το είχαμε αποτρέψει».
 
Μιλώντας την Τρίτη, ο Άμποτ εξήρε το έργο των αστυνομικών και την ψυχραιμία των κατοίκων, εκφράζοντας παράλληλα τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Αθώοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν στις αρρωστημένες φαντασίες ενός βαθύτατα διαταραγμένου προσώπου» είπε χαρακτηριστικά ο Άμποτ.
 
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός ανέφερε πως ότι ο δράστης δεν ήταν σε λίστα παρακολούθησης όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τρομοκρατικές πράξεις, έστω κι αν ήταν «γνωστός στην αστυνομία», όπως είπε, εξαιτίας του βεβαρημένου ιστορικού του.
 
Η Αυστραλία έχει περάσει τους τελευταίους μήνες ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για την καταπολέμηση τρομοκρατικών κινδύνων. Η χώρα συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS στο Ιράκ, ενώ μερικές δεκάδες Αυστραλοί έχουν φύγει για να πολεμήσουν μαζί με τους τζιχαντιστές. Παράλληλα με την αυστηρότερη νομοθεσία, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις συντεταγμένων εφόδων εναντίον υπόπτων για διασυνδέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα.