Έρευνα που πραγματοποίησε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αποκαλύπτει ότι το Ιράν μπόρεσε να προμηθεύσει κρυφά τη Ρωσία με μια μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Ads

Όπως αναφέρει το Sky News, η παρτίδα αυτή η οποία περιλάμβανε 100 εκατ. σφαίρες και 300 χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, εστάλη μυστικά μέσω Κασπίας Θαλάσσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δημοσιογράφων τον Ιανουάριο από ιρανικά λιμάνια απέπλευσαν δύο εμπορικά πλοία με προορισμό το Αστραχάν της Ρωσίας: το «Μούσα Τζαμίλ» και το «Μπεγκέι», που μετέφεραν 200 κοντέινερ με πολεμοφόδια.

Πηγή στις μυστικές υπηρεσίες δήλωσε στο Sky News ότι και τα δύο πλοία ήταν υπό ρωσική σημαία.

Ads

Όπως επισημαίνει η συγκεκριμένη πηγή, το φορτίο περιείχε πυρομαχικά για εκτοξευτές ρουκετών, όλμους και πολυβόλα, καθώς και κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Για την μεταφορά του φορτίου σύμφωνα με την πηγή η Μόσχα πλήρωσε με μετρητά.

«Η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Ιράν ως “στήριγμα”», δήλωσε η πηγή ασφαλείας, περιγράφοντας τους στενούς στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού πλοίων της Marine Traffic, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δείχνει επίσης ότι οι πλεύσεις των δύο πλοίων από το Ιράν στο Αστραχάν πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο. Είναι επίσης ορατά σε δορυφορικές φωτογραφίες. Δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές το περιεχόμενο του φορτίου και τα στοιχεία που παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή.