Πριν από περίπου ένα χρόνο ο ισραηλινός στρατιώτης Ελόρ Αζαριά σκότωσε εν ψυχρώ τον Παλαιστίνιο, Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σαρίφ, ο οποίος κειτόταν αιμόφυρτος και ανήμπορος στο έδαφος περιμένοντας για βοήθεια. Τον πυροβόλησε στο κεφάλι και η πράξη του καταγράφηκε σε βίντεο. Πριν από λίγες ημέρες καταδικάστηκε σε μόλις 18 μήνες φυλάκισης και τώρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάκου ανακοίνωσε πως πρόθεσή του είναι να του δώσει χάρη.

Ads

«Τάσσομαι υπέρ της απονομής χάρης στον στρατιώτη Αζαριά», δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Αυστραλία.

Ο Ελόρ Αζαριά, στη δίκη του, ισχυρίστηκε πως σκότωσε τον Παλαιστίνιο Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σαρίφ γιατί απειλούσε τη ζωή του. Το ανυπόστατο του ισχυρισμού του επιβεβαιώνεται από το βίντεο της εν ψυχρώ εκτέλεσης…

Η δίκη του Ελόρ Αζαριά έχει διχάσει την ισραηλινή κοινωνία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πολλοί ήταν οι Ισραηλινοί που πιστεύουν πως η υπόθεση δεν έπρεπε να είχε φτάσει στη Δικαιοσύνη. Σε άλλη δημοσκόπηση, σχετικά με την ποινή που επιβλήθηκε στον Αζαριά, το 69% των Ισραηλινών τάσσετται υπέρ της απονομής χάρης στον Αζαριά, ενώ το 56% εκτιμά ότι η ποινή του ήταν πολύ αυστηρή.

Αν και η μικρή ποινή που του επιβλήθηκε αποτελεί πρόκληση, αξίζει να αναφερθεί πως ο Ισραηλινός λοχίας είναι ο πρώτος Ισραηλινός στρατιώτης εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια που καταδικάζεται για ανθρωποκτονία. Η δίκη έφερε αντιμέτωπους όσους υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο ο στρατός να σέβεται τις ηθικές αξίες, με όσους στηρίζουν άνευ όρων τους στρατιώτες που είναι αντιμέτωποι με τις επιθέσεις Παλαιστινίων.

Ads

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε ανήσυχος για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η δίκη στους στρατιώτες που είναι αντιμέτωποι με βίαια επεισόδια και οι οποίοι θα διστάζουν να πυροβολήσουν φοβούμενοι ότι θα χρειαστεί να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός και το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2.

Διαδηλώσεις κατά Νετανιάχου στην Αυστραλία

Εκατοντάδες φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Σίδνεϊ κατά της επίσκεψης του κ. Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον «εγκληματία πολέμου».
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ έφτασε την Τετάρτη στην Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη τεσσάρων ημερών, την πρώτη που πραγματοποιεί εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός στη χώρα.

«Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την υποστήριξη της Αυστραλίας στο Ισραήλ, ένα ρατσιστικό κράτος – απαρτχάιντ», εξήγησε η φιλοπαλαιστίνια δικηγόρος Ράντα Άμπντελ-Φάταχ. Σε μεγάλο πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές είχε τοποθετηθεί μια φωτογραφία του Νετανιάχου στην οποία είχαν ζωγραφίσει το μουστάκι του Χίτλερ. Πάνω από τη φωτογραφία είχαν γράψει τη λέξη: «φασίστας».