Σε «ημέρα της κρίσης» ανάγουν την 6η Μαϊου τα διεθνή μέσα, καθώς τα αποτελέσματα στην Ελλάδα, αλλά και στην Γαλλία, όπως αναφέρει το Focus ενδέχεται να οδηγήσουν στη διάλυση της ευρωζώνης. Ως «κρίσιμη ημέρα» χαρακτηρίζει την 6η Μαϊου και η εφημερίδα Kurier, ενώ τα σενάρια για αποχώρηση της Ελλάδα από την ευρωζώνη φουντώνουν και πάλι, με δημοσίευμα της Die Welt να αναφέρει πως «η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες».

Ads

 
Σύμφωνα με το Focus η 6η Μαϊου μπορεί να αποβεί η μοιραία μέρα για το ευρώ, καθώς οι εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία είναι «εξαιρετικά σημαντικές τόσο για τη συνέχιση των προγραμμάτων διάσωσης όσο και για το μέλλον της ευρωζώνης».
 
Μάλιστα αναγνωρίζει τις εκλογές στην Ελλάδα ως πιο κρίσιμες από αυτές στη Γαλλία, σημειώνοντας πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που έχουν δεσμευτεί στις Βρυξέλλες για συνέχιση του προγράμματος λιτότητας δεν συγκεντρώνουν το απαραίτητο ποσοστό για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Όπως αναφέρει από την κατάσταση επωφελούνται τα «ακραία κόμματα», που τάσσονται κατά του Μνημονίου.
 
Επιπλέον στο δημοσίευμα του Focus εκτιμάται, βάσει των δημοσκοπήσεων, πως στη Βουλή θα μπουν 9 κόμματα και «καθίσταται δύσκολος ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης». Στη συνέχεια του άρθρου ακολουθούν σενάρια για τα αποτελέσματα που θα προκαλέσει η απόφαση των πολιτών στις εκλογές της 6ης Μαϊου.
 
Την ίδια στιγμή, στην εφημερίδα Kurier δημοσιεύει άρθρο της Ingrid Steiner-Gashi, το οποίο έχει τίτλο «Κρίσιμη μέρα η 6η Μαϊου: Οι Έλληνες ενώπιον μίας εκλογικής διαδικασίας των άκρων».
 
Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη σύλληψη Τσοχατζόπουλου, για την οποία σημειώνει πως είναι η «πρώτη φυλάκιση ενός διεφθαρμένου πολιτικού στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες». Όπως αναφέρει η αρθρογράφος ο Τσοχατζόπουλος συμβολίζει ένα πολιτικό σύστημα που με τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις οδήγησε τη χώρα στην οικονομική καταστροφή.
 
Η Ingrid Steiner-Gashi σημειώνει πως για αυτή την οικονομική καταστροφή οι πολίτες θεωρούν βασικό υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν πρόκειται να συγκεντρώσει υψηλά ποσοστά στις εκλογές. Ωστόσο και η ΝΔ κινείται σε χαμηλά επίπεδα και όπως επισημαίνει η αρθρογράφος «η επιθυμία πολλών Ελλήνων για κυβερνητικό συνασπισμό πιθανόν να μην ευοδωθεί, μια και τα δύο κόμματα από κοινού δεν συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία».
 
Στο άρθρο της Kurier υπογραμμίζεται πως τα «κόμματα των άκρων», Δεξιάς και Αριστεράς, βρίσκονται σε άνοδο. Τα εν λόγω κόμματα, όπως γράφει η Ingrid Steiner-Gashi έχουν ως κοινό σημείο την «απόρριψη του μνημονίου» και για αυτό η ΕΕ παρακολουθεί «ανήσυχη» τις εξελίξεις.
 
Εν τω μεταξύ, η Die Welt, αναφερόμενη σε εκτιμήσεις της επενδυτικής εταιρείας Threadneedle, τονίζει σε δημοσίευμά της πως «η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες», καθώς, όπως σημειώνει, «η δημοσιονομική πολιτική των περικοπών που υπαγορεύει η Γερμανία αποδεικνύεται υπερβολικά αυστηρή στην εφαρμογή της».
 
Σύμφωνα με το σενάριο της Threadneedle «στην τελική φάση θα υπάρξει σειρά αποχωρήσεων από την ευρωζώνη». Σχετικά με την Ελλάδα στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας εκτιμά πως «οι Έλληνες θα επιλέξουν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους», απόφαση που θα οδηγήσει στην έξοδο από το ευρώ. 

Επίθεση φιλίας της Κομισιόν με το βλέμμα στις εκλογές

«Η Κομισιόν προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια της Ελλάδας» είναι ο τίτλος άρθρου της Valentina Pop στην EUobserver.com, που αναφέρεται στην ομιλία του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Όλοι συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και εκείνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις», δήλωσε ο Μπαρόζο ενόψει και των εκλογών της 6η Μαϊου.
 
Σύμφωνα με την Valentina Pop, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις οποίες τα «ριζοσπαστικά κόμματα αναμένεται να λάβουν υψηλά ποσοστά», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει την εντύπωση που έχουν οι Έλληνες για την ΕΕ, πως επιβάλει απλά μέτρα λιτότητας, δίνοντας έμφαση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
 
Σχετικά με τη δήλωση Μπαρόζο, που συνέκρινε τα δάνεια προς στην Ελλάδα με το Σχέδιο Μάρσαλ, η αρθρογράφος σημειώνει πως το 83% του Σχεδίου Μάρσαλ ήταν «χορηγήσεις», ενώ τα δύο πακέτα προς την Ελλάδα είναι δάνεια που αυξάνουν το χρέος της χώρας.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρει η αρθρογράφος επικαλούμενη τον Γιάννη Εμμανουηλίδη από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, δεν αποτελεί σύμπτωση ο χρόνος που ο Μπαρόζο επέλεξε να απευθύνει την ομιλία του και να παρουσιάσει το σχέδιο που υπόσχεται θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.
 
Το γεγονός πως η Επιτροπή εστιάζει πλέον στο κοινωνικό κόστος και στα ποσοστά ρεκόρ της ανεργίας των νέων, «δείχνει το φόβο για το τι μπορεί να συμβεί αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, το φόβο για την πολιτική και κοινωνική αναταραχή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και εκτός της χώρας», σχολιάζει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης και προσθέτει πως «αν πρόκειται για μια άσκηση με στόχο να ηρεμήσει τα πνεύματα στην Ελλάδα και να δείξει ότι η ΕΕ βοηθά, δε νομίζω πως αγγίζει το λαό, ο οποίος είναι θυμωμένος και απεγνωσμένος».

Ads