Την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης με μείωση του κόστους εργασίας κατά 15%, αν θέλει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, παρουσίασε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Στην ομιλία του, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε πως «όλοι συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και εκείνη να τηρήσει τις δεσμεύσεις».
Ads
Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συζήτηση σχετική με τα μέσα που απαιτούνται, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις χώρες της ευρωζώνης, ο κ. Μπαρόζο, απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, τόνισε ότι «μαζί θα πετύχουμε».
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τους εταίρους της διεθνούς κοινότητας έχουν εκπονήσει ένα πολύ φιλόδοξο, πρωτοφανές πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας συνολικού ύψους 280 δισ. ευρώ.
«Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί για να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Γνωρίζουμε τις επώδυνες θυσίες που υπομένουν οι Έλληνες πολίτες. Πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα όσον αφορά στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης στην Ελλάδα», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, έχουν ήδη αρχίσει φέτος να διαφαίνονται κάποιες αλλαγές στην Ελλάδα. «Εάν δεσμευτούν όλα τα μέρη, εάν εμείς συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια, εάν οι πολίτες, οι ηγέτες και οι διάφοροι φορείς στην Ελλάδα είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν σε αυτό το πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει 30-40 απτά, πολύ συγκεκριμένα μέτρα, θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και αύξησης των θέσεων εργασίας.
Νομίζω, επίσης, ότι αυτό που είναι σημαντικό σήμερα είναι να γεννηθεί η ελπίδα στην Ελλάδα. Αυτός ακριβώς είναι και ο σκοπός μας, να δουλέψουμε μαζί με τους Έλληνες φίλους μας για να πετύχουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Η έκθεση της Κομισιόν
Στην έκθεση της Κομισιόν, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης με μείωση του κόστους εργασίας, θα πρέπει να απελευθερώσει την αγορά εργασίας και το επιχειρηματικό περιβάλλον και να επικεντρωθεί στα δημόσια οικονομικά της και τη ροή πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, αν θέλει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της πολιτικής εσωτερικής υποτίμησης και σε αυτό το πλαίσιο το κόστος εργασίας θα πρέπει να μειωθεί κατά 15% την περίοδο 2012-2014, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση των 40 σελίδων.
Επιστολή Παπαδήμου προς Μπαρόζο
Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η επιστολή που απέστειλε χθες στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Λουκάς Παπαδήμος. Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός αναφέρει ως κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, την κρατική μεταρρύθμιση, εστιάζοντας σε τομείς-κλειδιά, όπως το πρόγραμμα των υποδομών, η μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Ο πρωθυπουργός στον κ. Μπαρόζο τα βήματα που έχουν γίνει σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και πάνω στους οποίους εργάζεται τους τελευταίους μήνες: την οικονομική ενίσχυση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την προώθηση μεγάλων προγραμμάτων υποδομών, την μείωση της ανεργίας στους νέους, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τις πολιτικές στον τομέα της ενέργειας, την απορρόφηση και αποτελεσματικότητα των δομικών κονδυλίων της ΕΕ.
Στο συμπέρασμά του, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η επιτυχής εφαρμογή της δημοσιονομικής σύγκλισης και της δομικής προσαρμογής είναι αλληλένδετη με την ευρύτατη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους.
«Η μακροχρόνια δομική αδυναμία της δημόσιας διοίκησης και ευρύτερα του κυβερνητικού τομέα υπήρξε πηγή κακής διανομής πόρων, μειωμένης αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή των πολιτικών, εμποδίων στην επιχειρηματικότητα του ιδιωτικού τομέα και πραγματική (πηγή) κοινωνικής αδικίας. Γι’ αυτό τον λόγο η κρατική μεταρρύθμιση συνιστά κορυφαία προτεραιότητα και βασικό στοιχείο του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με στρατηγική έμφαση σε τομείς όπως: φορολογική πολιτική και μεταρρύθμιση στην εισπρακτική διαχείριση, κτηματολόγιο, ρυθμιστική και δικαστική μεταρρύθμιση, αναδιάρθρωση της δημόσιας και τοπικής διοίκησης και την εγκαθίδρυση μιας σταθερής, διυπουργικής συντονιστικής δομής υπό το Πρωθυπουργικό Γραφείο», αναφέρει στην επιστολή του ο Λουκάς Παπαδήμος, εκφράζοντας στην συνέχεια την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη «συνεχή και πολύπλευρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα».
Διαβάστε επίσης: Επίθεση ευρωβουλευτών στις «γενικολογίες» Μπαρόζο
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >