Μη κατοικήσιμο κρίθηκε το 60% των σπιτιών που ελέγχθηκαν στο Ληξούρι (διενεργήθηκαν 150 έλεγχοι). Στο Αργοστόλι, 1 στα 4 σπίτια που ελέγχθηκαν κρίθηκε ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ζημιές έχουν σημειωθεί σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο νησί. Το πρωί της Τρίτης νέος μετασεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους. Νωρίς το βράδυ κατέπλευσε στο  λιμάνι του Αργοστολίου το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1300 ατόμων που θα αντικαταστήσει το «Superfast 11» στη φιλοξενία των πληγέντων. Μεγάλα προβλήματα για τους ηλικιωμένους. Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ έχει φτάσει στην Κεφαλλονιά προκειμένου να ελέγξει την καταλληλότητα των δικτύων ύδρευσης και να διασφαλίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού. Στο νησί θα διανυκτερεύσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να ενημερωθεί από τους τοπικούς φορείς.

Ads

 
Μη κατοικήσιμο κρίθηκε το 60% των σπιτιών που ελέγχθηκαν στο Ληξούρι (διενεργήθηκαν 150 έλεγχοι). Στο Αργοστόλι, 1 στα 4 σπίτια που ελέγχθηκαν κρίθηκε ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου της Κεφαλλονιάς.
 
Έχοντας βρει προσωρινή στέγη στους ξενώνες του Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά, που παραχωρήθηκαν από την ηγουμένη της Ι.Μ.,  οι ηλικιωμένοι του γηροκομείου, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην κακοκαιρία και το κρύο που επίσης έχει πλήξει το νησί τις τελευταίες τρεις μέρες.

image

image
 
Το κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό της θέρμανσης, καθώς παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκαν στους ξενώνες πολλά θερμαντικά σώματα, οι «πίνακες»  του ηλεκτρικού ρεύματος που υπάρχουν δεν μπορούν να «σηκώσουν» τις αυξημένες ανάγκες για ζέστη με αποτέλεσμα να «πέφτουν» και οι ηλικιωμένοι να παγώνουν. Οι άνθρωποι του Γηροκομείου προσπαθούν να κάνουν ο,τι περνάει από το χέρι τους για να ξεπεραστούν τις δύσκολες συνθήκες και να βρουν λύση για τη μεταστέγαση των ανθρώπων.


 
Ζημιές σε πολιτιστικά Μνημεία
 
Επιπλέον διαπιστώθηκαν ζημιές σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι ζημιές έχουν καταγραφεί από κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Πολιτισμού, σημαντικές ζημιές στις τοιχοποιίες του παρουσιάζει το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου. Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις. Έχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη και δεν είναι δυνατή η άνοδος στον χώρο.
 
Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως στους ναούς: Αγία Θέκλα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Θεόδωρος, Παναγία Φανερωμένη. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων. Δεν παρουσιάζονται προβλήματα στα αρχαία μνημεία του νησιού, ενώ ούτε η γέφυρα De Bosset στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους.
 
Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων.
 
Έλεγχοι για το νερό
 
Επιπλέον κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ έχει φτάσει στην Κεφαλλονιά προκειμένου να ελέγξει την καταλληλότητα των δικτύων ύδρευσης και να διασφαλίσει την ποιότητα του πόσιμου νερού αλλά και για να αποκαταστήσει τη λειτουργία των δικτύων.
 
Στο Ελευθέριος Βενιζέλος θα διανυκτερεύσουν οι Κεφαλλονίτες
 
Λίγο μετά τις 20:00 κατέπλευσε στο  λιμάνι του Αργοστολίου το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1300 ατόμων που αντικατέστησε το «Superfast 11»  που φιλοξένησε το βράδυ της Δευτέρας περισσότερους από 1.000 πληγέντες από τον σεισμό. Πλέον όλοι οι σεισμόπληκτοι μεταφέρθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» όπου και θα περάσουν όσες ημέρες χρειαστεί.
 
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης είπε ότι «το Ελευθέριος Βενιζέλος θα παραμείνει στο λιμάνι όσο χρειαστεί ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες της Κεφαλλονιάς». «Αυτή την στιγμή γίνονται ακόμα έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανικούς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου, Τεχνικού Επιμελητηρίου και μηχανικών από το ΥΠΕΚΑ. Όταν τελειώσουν οι έλεγχοι θα συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία και θα αποφασιστεί αν θα κηρυχτεί η Κεφαλλονιά σεισμόπληκτη περιοχή ή όχι» επισήμανε.
 
* Οι φωτογραφίες είναι από το inkefalonia.gr