Μη κατοικήσιμο κρίθηκε το 60% των σπιτιών που ελέγχθηκαν στο Ληξούρι (διενεργήθηκαν 150 έλεγχοι). Στο Αργοστόλι, 1 στα 4 σπίτια που ελέγχθηκαν κρίθηκε ότι έχουν σοβαρό πρόβλημα. Νέος μετασεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ αναστάτωσε το πρωί τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι περισσότεροι εκ των οποίων πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους και μερικοί στο πλοίο που έφτασε στο νησί για τους πληγέντες. Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αρκετοί μετασεισμοί μικρής έντασης. Στην εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5,9 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός φαίνεται να καταλήγουν οι σεισμολόγοι, ενώ τα τελικά συμπεράσματα αναμένονται την Τετάρτη, με τη συμπλήρωση 48 ωρών από την ισχυρή δόνηση. Τη δίμηνη αναστολή καταβολής των δόσεων πάσης φύσεως δανείων στους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, ανακοίνωσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ads

Του ελέγχους των σπιτιών στο Ληξούρι πραγματοποίησαν 60 μηχανικοί του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ) και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (νυν Κτιριακές Υποδομές) και περίπου 30 μηχανικοί από το Τεχνικό Επιμελητήριο (από την Αθήνα και την Πάτρα). 

Όπως δήλωσε ο γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος και ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Νικήτας Παπαδόπουλος, σε κάθε περίπτωση θα γίνει επανέλεγχος από δευτεροβάθμια επιτροπή.

image

Ads

Η αυξημένη μετασεισμική δραστηριότητα εντείνει την ανησυχία των κατοίκων του νησιού, με τις κακές καιρικές συνθήκες να δυσχεραίνουν την κατάσταση. Η καταρρακτώδης βροχή έχει προκαλέσει κατολισθήσεις βροχών σε αρκετά σημεία του νησιού.

Νωρίς το πρωί εκδηλώθηκαν τρεις αρκετά μεγάλες σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4,6 -4,3 και 4 βαθμών. Ωστόσο, οι δύο πρώτες δονήσεις στις 5:12 και στις 7:00 ήταν αυτές έγιναν ιδιαίτερα αισθητές.

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι – «Λύσαμε τον γρίφο»

«Λύσαμε τον γρίφο του σεισμού της Κεφαλονιάς», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί και παρακολουθεί από κοντά τη σεισμική ακολουθία. «Ξέρουμε ακριβώς πού είναι το σεισμικό ρήγμα, ξέρουμε πώς είναι η σεισμική διαδικασία και θεωρώ ότι από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «με σεισμό της τάξης των 6 βαθμών δεν υπάρχει ενδεχόμενο μετάθεσης της σεισμικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης άλλων ρηγμάτων».

Μάλιστα, θα ήταν καλό να υπήρχε ένας σεισμός έως 5,4 βαθμούς στην Κεφαλονιά «έτσι ώστε να αποσβεστεί σιγά σιγά η σεισμική διέγερση», ανέφερε ο καθηγητής Γεωλογίας. Επίσης ανέφερε ότι οι μετασεισμικές δονήσεις δεν θα ξεπεράσουν τα 5,4 Ρίχτερ, συμπέρασμα που εξάγεται «από την εμπειρία που έχουμε από σεισμούς και μετασεισμούς από όλον τον κόσμο. Κάπου εκεί θα πρέπει να είναι ο κύριος μετασεισμός. Βέβαια δεν ακολουθείται αυτό σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά σε ένα ποσοστό της τάξεως του 90% έχουμε μια τέτοια διαδικασία».

Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμου Παπαδόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι την Τετάρτη θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 βαθμών της Κυριακής ήταν ο κύριος. Πάντως, με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, όπως είπε, όλα συνηγορούν στο ότι ήταν η κύρια δόνηση.

image

Δίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων στις τράπεζες

Από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες-μέλη της θα δώσουν δίμηνη (από την 27η Ιανουαρίου) αναστολή καταβολής των δόσεων κεφαλαίου και τόκων των πάσης φύσεως δανείων για το σύνολο των πιστούχων (δανειοληπτών και εγγυητών), οι οποίοι είναι ήδη πελάτες των τοπικών καταστημάτων τους, ή κατοικούν μόνιμα, ή έχουν την έδρα τους, εκεί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στα τοπικά καταστήματα από τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτα μέτρα για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε πως θα διαθέσει σημαντικό ποσό σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό.

Οι ενδιαφερόμενοι για τη χρήση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να απευθύνονται στα καταστήματα της τράπεζας στις πληγείσες περιοχές από τη Δευτέρα για παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών και την υποβολή αιτημάτων.

*Φωτογραφίες: kefalonitikanea.gr