Ο ισραηλινός στρατός έδωσε διαταγή στις τοπικές αρχές στα υψίπεδα του Γκολάν να «ξεκλειδώσουν και να ετοιμάσουν καταφύγια», καθώς εντόπισε, όπως ανέφερε ο στρατός, «ασυνήθιστη δραστηριότητα των ιρανικών δυνάμεων στη Συρία». Σημειώνεται πως οι πολεμικές προετοιμασίες του Ισραήλ συμπίπτουν με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ads

Στην ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ αναφέρεται ότι «τα αμυντικά συστήματα έχουν αναπτυχθεί και στρατιώτες των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό για μια επίθεση». «Επιστρατεύουμε εφέδρους σε ειδικές περιπτώσεις, όπως απαιτείται», δήλωσε μια εκπρόσωπος του στρατού στο πρακτορείο Ρόιτερς, χωρίς να διευκρινίζει την κλίμακα της επιστράτευσης.

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στον απόηχο της απόφασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επαναφέρει όλες τις κυρώσεις κατά του Ιράν, η ισραηλινή κυβέρνηση φοβάται ανάφλεξη στην περιοχή και προετοιμάζεται αναλόγως.

O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «θαρραλέα» και «σωστή» την απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Ads

ΠΗΓΗ: Reuters, Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ