Κενυάτες μουσουλμάνοι προστάτευσαν χριστιανούς επιβάτες λεωφορείου κατά τη διάρκεια επίθεσης της σομαλικής τζιχαντιστικής οργάνωσης Αλ Σεμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Ads

Μέλη της Αλ Σεμπάμπ σταμάτησαν λεωφορείο, που κατευθυνόταν προς την πόλη Μαντέρα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία και την Αιθιοπία, και κάλεσαν τους μουσουλμάνους να διαχωριστούν από τους χριστιανούς.

Στο λεωφορείο επέβαιναν πάνω από 100 άνθρωποι. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μουσουλμάνοι, κυρίως γυναίκες, αρνήθηκαν τον διαχωρισμό και είπαν στα μέλη της Αλ Σεμπάμπ πως θα πρέπει να τους σκοτώσουν όλους ή να φύγουν. Μάλιστα ορισμένοι βοήθησαν χριστιανούς να κρυφτούν πίσω από αποσκευές.

«Τους είπαν: “Εάν θέλετε να μας σκοτώσετε, σκοτώστε μας, δεν υπάρχουν χριστιανοί εδώ”», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας.

Ads

Τελικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης εκτέλεσαν έναν χριστιανό που επιχείρησε να διαφύγει αλλά και τον οδηγό του λεωφορείου. Στη συνέχεια αποχώρησαν και απείλησαν πως θα επιστρέψουν.

«Είμαστε όλοι Κενυάτες, δεν μας χωρίζει η θρησκεία», τόνισε Κενυάτης κρατικός αξιωματούχος. «Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος», πρόσθεσε.