Μετά την Κούβα στην Αργεντινή ο Μπαράκ Ομπάμα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος για να βελτιώσει τις ψυχρές – έως και «παγωμένες» – διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με τις χώρες της λατινικής Αμερικής.

Ads

Όπως και στην Κούβα, έτσι και στην Αργεντινή ο Ομπάμα έγινε δεκτός με διαδηλώσεις. Η επίσκεψή του στην Αργεντινή εξάλλου συμπίπτει με την 40η επέτειο από το πραξικόπημα που έφερε την επταετή δικτατορία στη χώρα. 

Η άφιξη του ομπάμα

Οι ΗΠΑ είχαν στηρίξει αρχικά τη δικτατορία που διήρκεσε στην Αργεντινή από το 1976 έως το 1983, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι. 

Ads

Διαδηλώσεις και τάνγκο

Την ώρα που οι διαδηλωτές – από το χώρο της Αριστεράς κατά κύριο λόγο – φώναζαν «Μπαράκ, η χώρα σου βλάπτει τον κόσμο, κάνε κάτι», ο Αμερικανός πρόεδρος ξεδίπλωνε το ταλέντο στο χορό και μάλιστα στο πολύ δύσκολο αργεντίνικο τάνγκο. 

Το τάνγκο

Τα εν λόγω έγιναν στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον Μπαράκ Ομπάμα ο Αργεντίνος πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι. 

Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα

Ο Ομπάμα δεν παρέλειψε να εξάρει τον νέο κεντροδεξιό πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος προωθεί μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν το δρόμο στις Αμερικανικές επενδύσεις. Μάλιστα τον παρουσίασε ως παράδειγμα για άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Εξάλλου ο Μάκρι προσφέρει στον Ομπάμα έναν νέο σύμμαχο σε μια περιοχή όπου ένα ισχυρό μπλοκ Αριστερών ηγετών είχε διαχωρίσει τη θέση του από την Ουάσιγκτον την τελευταία δεκαετία. 

Ο Μάκρι από την πλευρά του εκτίμηση ότι η επίσκεψη Ομπάμα σηματοδοτεί την απαρχή μιας νέας, «ώριμης» διμερούς σχέσης. Το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο εξάλλου προέβλεψε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων ότι μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, εταιρείες των ΗΠΑ θα επενδύσουν πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αργεντινή.

Η ερώτηση για τη δικτατορία 

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την υποστήριξη που είχαν προσφέρει στο παρελθόν οι ΗΠΑ στην δικτατορία στην Αργεντινή, ο Μπαράκ Ομπάμα φάνηκε αμήχανος. 

Είπε πως αυτή ήταν επιλογή προηγούμενων κυβερνήσεων, σχολιάζοντας πως η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είχε «στιγμές που δεν ήταν παραγωγικές», αλλά ήταν «αντίθετες» στις αξίες «που πιστεύω πως οι ΗΠΑ πρέπει να αντιπροσωπεύουν».

Η ημερομηνία της επίσκεψης του Ομπάμα στην Αργεντινή προκάλεσε αντιδράσεις στη λατινοαμερικάνικη χώρα. Σήμερα είναι η 40ή επέτειος του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 24ης Μαρτίου 1976. 

Η ανακοίνωση, πριν από την επίσκεψη, ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα μυστικά αρχεία του αμερικανικού στρατού και της CIA για τη στρατιωτική χούντα εντασσόταν σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις.