Σε ηλικία 90 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο βασιλιάς της Σουαδικής Αραβίας, Αμπντάλα, ύστερα από λοίμωξη στο αναπνευστικό. Τον Αμπντάλα, που το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, διαδέχεται ο 79χρονος αδελφός του Σαλμάν.

Ads

Ο Αμπντάλα κηδεύτηκε, μετά την προσευχή της Παρασκευής, και όπως ανακοινώθηκε από το βασιλικό δικαστήριο οι πολίτες καλούνται να δηλώσουν την πίστη τους στο νέο μονάρχη και διάδοχο του θρόνου. Ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν τα συλλυπητήρια τους.

Ο Σαλμάν στην πρώτη δημόσια ομιλία του δεσμεύτηκε πως η χώρα θα συνεχίσει στην “ίδια πορεία” και απεύθυνε έκκληση για ενότητα στον μουσουλμανικό κόσμο, την ώρα που σε Ιράκ και Συρία συνεχίζονται οι μάχες με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. “Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ίδια πορεία με τη βοήθεια του Αλάχ”, δήλωσε ο νέος βασιλιάς της χώρας, του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρέλαιου στον κόσμο και μητρόπολης του Ισλάμ. Ως αναπληρωτής διάδοχος του θρόνου ορίστηκε ανιψιός του Σαλμάν, ο Μοχάμεντ Μπιν Ναγέφ.

Όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Al Jazeera το διακύβευμα της νέας εξουσίας στη Σαουδική Αραβία είναι η αντιμετώπιση της αναταραχής στη Μέση Ανατολή με τους τζιχαντιστές. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Σαουδική Αραβία προσχώρησε στον συνασπισμό των ΗΠΑ για αεροπορικές επίθεσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Ωστόσο το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και εν γενεί οι τζιχαντιστές στη Μέση Ανατολή, εδώ και χρόνια είχαν σημαντική και σταθερή οικονομική υποστήριξη από σουνίτικα ιδιωτικά κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας, γεγονός που οδήγησε και στη ενίσχυση της δύναμης τους. Ο Αμπντάλα έχει υποστηρίξει και τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία εναντίον του προέδρου της χώρας Μπάσαρ αλ Άσαντ.

Ads

Το προφίλ του Σαλμάν

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, o Σαλμάν, είναι ένας από τους επτά γιους της πιο ευνοημένης συζύγου του Αμπντούλ Αζίζ, του βασιλιά ιδρυτή της Σαουδικής Αραβίας. Γεννήθηκε το 1935 και ανέλαβε ρόλο στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας σε σχετικά νεαρή ηλικία, το 1936, ως κυβερνήτης του Ριάντ. Το 2011 ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας και το 2012 βρέθηκε ως ο πρώτος υποψήφιος για το θρόνο μετά το θάνατο των δύο μεγαλύτερων αδελφών του, μέσα στον ίδιο χρόνο.

Ως υπουργός Άμυνας αύξησε το κονδύλι για αγορές όπλων από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με τους διεθνείς συμμάχους. Έχει επίσης στενές επαφές με τις διαφορετικές φυλές της χώρας, ενώ η επιρροή του ενισχύεται και από το δίκτυο οικογενειακών επιχειρήσεων, μεταξύ αυτών και της σημαντικής συμμετοχής του στην μεγάλη παναραβική εφημερίδα  Al-Sharq Al-Awsat.

Ο Σαλμάν αναγνωρίζεται ως συντηρητικός και υπέρμαχος των παραδοσιακών αξιών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και την κοινωνική αλλαγή. Όπως σημειώνει το Al Jazeera, υπάρχουν έντονες φήμες για την κατάσταση της υγείας του και την αδυναμία του να παραμένει πολλές ώρες εκτός σπιτιού. Ήδη έχει υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο του άφησε πρόβλημα στο αριστερό του χέρι.