Σφοδρές οδομαχίες μαίνονται τόσο στη Ράφα, στον Νότο της Γάζας, όσο και στην Τζαμπάλια, στα βόρεια, καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα προελαύνουν και στις δύο περιοχές που είναι γεμάτες με τρομοκρατημένους πολίτες.

Ads

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η ταξιαρχία Nahal εντάχθηκε σε μια μεραρχία στρατευμάτων που περικυκλώνουν τη Ράφα, καθώς σχεδιάζει να επιτεθεί σε «τρομοκρατικούς στόχους» βαθιά μέσα στην πόλη.

Ο ΟΗΕ λέει ότι εκτοπισμένες «οικογένειες ζουν ανάμεσα στα ερείπια» αφού περισσότεροι από 800.000 Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τη Ράφα καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, πέντε από τις δέκα ισραηλινές ταξιαρχίες που έχουν αναπτυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας επιχειρούν τώρα στη Ράφα, όπου οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προωθούνται βαθιά στο κέντρο της πόλης, αναφέρουν παρατηρητές πολέμου.

Ads

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση για το πεδίο της μάχης, του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και του Προγράμματος Κρίσιμων Απειλών (CTP), στις ΗΠΑ, οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στη Ράφα προωθούνται κατά μήκος του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας λωρίδας γης μήκους 14 χιλιομέτρων  μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ISW/CTP, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους στην ανατολική Ράφα για να «διαμορφώσουν το έδαφος για τις επόμενες χερσαίες επιχειρήσεις».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η αεροπορία του είχε επιτεθεί σε περίπου 130 στόχους σε όλη τη Γάζα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας.

Την ίδια ώρα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αντιδρούν με οργή μετά την ανακοίνωση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, υποσχόμενοι να συνεχίσουν την επίθεση στη Γάζα και να χτίσουν νέους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.