Σε ανώτατο επίπεδο στη Μόσχα ανατέθηκαν οι έρευνες για την επίθεση με μαχαίρι που έκανε το Σάββατο νεαρός στην πόλη Σουργκούτ της Σιβηρίας, όπως έγινε γνωστό από την Επιτροπή Ερευνών, την υπηρεσία που αναλαμβάνει τη διερεύνηση εγκλημάτων.

Ads

Το Σάββατο, κουκουλοφόρος επιτέθηκε σε περαστικούς στο κέντρο της Σουργκούτ και τραυμάτισε επτά ανθρώπους, προτού να πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο.

Οι αρχές ξεκίνησαν αμέσως έρευνα για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» και η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν αντιμετωπίζει την υπόθεση ως τρομοκρατική ενέργεια. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, χαρακτηρίζοντας τον δράστη «στρατιώτη του Ι.Κ.», με ανακοίνωση στο προπαγανδιστικό όργανο των τζιχαντιστών, το πρακτορείο Amaq.

Δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη Μόσχα για την ανάληψη ευθύνης. Ο διευθυντής της Επιτροπής Ερευνών Αλεξάντρ Μπαστρίκιν είπε ότι η υπόθεση ανατέθηκε στην κεντρική υπηρεσία «λόγω της αντίδρασης του κοινού».

Ads

Αστυνομικοί ερεύνησαν το σπίτι του δράστη και προσπαθούν να καθορίσουν το κίνητρό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Μπαράζ επιθέσεων με μαχαίρια από τη Φινλανδία μέχρι τη Ρωσία

Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για έναν 19χρονο, ο πατέρας του οποίου κατάγεται από το Νταγκεστάν, στον βόρειο Καύκασο.

Το Σάββατο οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντιμετώπιζε ο νεαρός ψυχιατρικά προβλήματα.

Οι τραυματίες είναι ηλικίας 27 έως και 77 ετών. Η κατάσταση ενός εξ αυτών κρίνεται σοβαρή.