Το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη υποσχέθηκε να καταλάβει μέσα στη μέρα «υπόσχεται» ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται κανονικά.

Ads

«Πριν από το μεσημεριανό γεύμα, ή λίγο μετά, η Azovstal θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας», διαβεβαίωσε ο Καντίροφ, καθώς το εργοστάσιο χαλυβουργίας είναι ο τελευταίος θύλακας αντίστασης στην πόλη της Ουκρανίας. Δυνάμεις της Τσετσενίας συμμετέχουν σε αυτή που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Ο ηγέτης των Τσετσένων, που έχει υπό τις διαταγές του ισχυρή παραστρατιωτική δύναμη, λέει πως βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας, συμμετέχοντας με τους «καντιρόφτσι» του στην επίθεση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Το 80% του Λουγκάνσκ είναι στα χέρια Ρώσων

Παράλληλα, ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι ανέφερε πως μονάδες του ρωσικού στρατού ελέγχουν πλέον το 80% της περιφέρειας.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοινότητες Ρουμπίζνε και Ποπάσνα έχουν πέσει «εν μέρει» στα χέρια του ρωσικού στρατού, έπειτα από σφοδρές μάχες τις τελευταίες εβδομάδες. Οι βομβαρδισμοί έχουν κλιμακωθεί, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Όταν άρχιζε ο πόλεμος, την 24η Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έλεγχαν γύρω στο 30% του εδάφους της.

Στην περιοχή απομένουν περίπου 70.000 κάτοικοι, κατά τον περιφερειάρχη Χαϊντάι. Εάν κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός ενόψει του Πάσχα των ορθοδόξων την Κυριακή, σημείωσε ο ίδιος, θα αξιοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν για την απομάκρυνση αμάχων και τη διανομή βοήθειας.