Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία πρέπει να βρουν τρόπους για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως αυτό της Συρίας, υποστήριξε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στην Ουάσινγκτον τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την ακύρωση από τον Μπαράκ Ομπάμα της συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της απόφασης του Κρεμλίνου να χορηγήσει προσωρινό άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον πρώην πράκτορα της NSA που αποκάλυψε των αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων επικοινωνιών.

Ads

 
«Η σχέση των ΗΠΑ με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική και σηματοδοτείται ταυτοχρόνως από κοινά και μερικές φορές από αντικρουόμενα συμφέροντα», δήλωσε ο Κέρι ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου «2+2», στην οποία μετέχουν δύο υπουργοί από τις δύο χώρες και ειδικότερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας. Ο Τζον Κέρι παρομοιάζοντας τη σχέση των δύο χωρών με το χόκει ανέφερε πως «όπως και στη διπλωματία μερικές φορές υπάρχουν συγκρούσεις».
 
«Δεν είναι μυστικό ότι ήρθαμε σε αντιπαράθεση για ορισμένα θέματα και προφανώς όχι μόνο για την υπόθεση του Σνόουντεν», ανέφερε και κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σύνοδος «2+2» θα βοηθήσει να πραγματοποιηθεί πρόοδος σε θέματα όπως είναι η αντιπυραυλική άμυνα, το Αφγανιστάν, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Συρία.
 
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παραδέχτηκε επίσης πως «φυσικά και υπάρχουν διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες ωστόσο όπως είπε «μοιράζονται και την κοινή ευθύνη σε ορισμένα θέματα όπως για παράδειγμα η αποτροπή της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής».
 
Εν τω μεταξύ ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη.  
 
«Είχε προβλεφθεί μια επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στη Μόσχα και το ήξερε όλος ο κόσμος. Η επίσκεψη αυτή δεν θα γίνει και σε ό,τι αφορά τη συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη, δεν έχει προβλεφθεί (…) επειδή ξεκινούσαμε από την αρχή ότι η συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα», δήλωσε ο Ουσάκοφ.