Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη νότια Καλιφόρνια εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους μπροστά στην επέλαση της πύρινης λαίλαπας που έχει ήδη κάνει στάχτη εκατοντάδες κατοικίες, σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ το Πανεπιστήμιο UCLA ακύρωσε μαθήματα καθώς είναι αδύνατο να φτάσουν στις εγκαταστάσεις του φοιτητές και διδακτικό προσωπικό.

Ads

Οι πυροσβέστες προειδοποιούν ότι αδυνατούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα στη συνοικία Μπελ Αιρ του Λος Άντζελες, όπου κατοικούν σταρ του σινεμά, της μουσικής, αλλά και του NBA. 

«Εκκενώνεται ο δρόμος, πρέπει να φύγετε», φωνάζει ένας αστυνομικός κρατώντας τηλεβόα, ενώ ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την περιοχή όπου μαίνεται πυρκαγιά.

Ο αστυνόμος πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα, για να ειδοποιήσει ότι η φωτιά έχει φθάσει στην άκρη του δρόμου, για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν παραμένει πλέον στο Μπελ-Ερ, γειτονιά της Μπιγιονσέ, του  επιχειρηματία Έλον Μασκ και του μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ.

Ads

Οι πολυτελείς κατοικίες τους που κοστίζουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια -αντίγραφα των πύργων της Τοσκάνης, ανάκτορα μινιμαλιστικού ύφους ή αγροτικά cottages- απειλούνται από την πυρκαγιά του Σκίρμπολ, που έχει ήδη καταστρέψει 2.000 στρέμματα μέσα σε 24 ώρες. 

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν την πυρκαγιά, καθώς οι φλόγες κατεβαίνουν από τις πλαγιές της οροσειράς Σάντα Μόνικα, ενώ η ξηρασία κάνει την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. 

Πέρα από τις κατοικίες, απειλούνται επίσης, το Πολιτιστικό Κέντρο Skirball και το διάσημο μουσείο Getty Center.

Η αστυνομία έκλεισε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους της Πολιτείας σε μήκος 15 χιλιομέτρων.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ολόκληρη τη λοφοπλαγιά κοντά στο Μπελ Αιρ να φλέγεται και μια «πύρινη μπάλα» να καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμα της.

image

image

image

image

Πύρινα μέτωπα μαίνονται σε ολόκληρη τη νότια Καλιφόρνια, ενώ το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι ταχύτητας 100 χλμ. 

image

image

image

image

«Οι πιθανότητες να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά δεν είναι καλές» δήλωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής στην κομητεία Βεντούρρα.

image

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

O πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε στο Twitter: «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με όλους όσοι βρίσκονται στο πέρασμα της φωτιάς της Καλιφόρνια».