Πυρά δέχτηκε αεροσκάφος της ουκρανικής συνοριοφυλακής στα όρια της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τραυματισμός σύμφωνα με αξιωματούχους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters. Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι ρωσική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή με περίπου 50 φορτηγά μεταφοράς στρατιωτών κατευθύνθηκαν σε βάση κοντά στην πρωτεύουσα της Κριμαίας Συμφερόπολη. Η αυτοκινητοπομπή συνοδεύεται από οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ασθενοφόρα και πετρελαιοφόρα οχήματα.
 

Ads

Το αεροσκάφος της ουκρανικής συνοριοφρουράς δέχθηκε πυρά ενώ πετούσε σε ύψος περίπου 1000 μέτρων κοντά στα διοικητικά όρια με την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. Σύμφωνα με το σώμα των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, δεν τραυματίστηκε κανείς από τα πυρά των οπλοφόρων εναντίον του άοπλου αεροσκάφους. Το ελαφρύ αεροπλάνο τύπου Diamond πετούσε με τρία μέλη πληρώματος κι εκτελούσε μια αποστολή συλλογής πληροφοριών, σύμφωνα με εκπρόσωπο της συνοριοφρουράς.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε ώρα τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για το ζήτημα της Ουκρανίας, ενώ είχε και τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, Εσθονίας, Λετονίας και Λιθουανίας.

Γαλλία και ΗΠΑ σχεδιάζουν να λάβουν, «ελλείψει προόδου» στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στην Ουκρανία, «νέα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία, μετά από την επικοινωνία του Φρανσουά Ολάντ με τον Μπαράκ Ομπάμα.
 
Συγκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι  «ελλείψει προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά τις σχέσεις ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και τη Ρωσία, κάτι το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ads

Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση Λαβρόφ προς ΗΠΑ για την Κριμαία

Πρώτη απευθείας συνομιλία Ρωσίας-Ουκρανίας

Τις πρώτες απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν και ο ουκρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Βλαντίμιρ Γιελτσένκο. Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν στη Μόσχα, όπως επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. «Συζήτησαν για τις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις σε μία ειλικρινή ατμόσφαιρα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
 
Πυρά κατά παρατηρητών του ΟΑΣΕ
 
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Κριμαία την Παρασκευή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και επέστρεψαν στην βάση τους. Την Πέμπτη ένοπλοι ρώσοι πολιτοφύλακες δεν τους είχαν επιτρέψει την είσοδο.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά σε σημείο ελέγχου όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στην χερσόνησο της Κριμαίας, ανακοίνωσε  το Σάββατο ο ΟΑΣΕ.
 
Οι περίπου 50 στρατιωτικοί παρατηρητές από 28 χώρες-μέλη του οργανισμού επιστρέφουν οδικώς από το σημείο ελέγχου της βόρειας Κριμαίας στη βάση τους στην ουκρανική πόλη Κέρσον. Η εκπρόσωπος του οργανισμού Κάθι Μπάρτον δήλωσε ότι κανένας τους δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, το επόμενο βήμα θα το αποφασίσουν όταν επιστρέψουν στη βάση τους.
 
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας είχε καλέσει την αποστολή, αλλά οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας υποστήριξαν ότι δεν έδωσαν άδεια στην αποστολή να επισκεφθεί την περιοχή.

Κέρι: Προσάρτηση της Κριμαίας θα δέσουν τα χέρια της διπλωματίας

Προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία θα κλείσει κάθε δίοδο για διπλωματική λύση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σε τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών το Σάββατο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 «Του έκανε ξεκάθαρο ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και οι προκλήσεις στην Κριμαία ή οπουδήποτε αλλού στην Ουκρανία, μαζί με τις κινήσεις προσάρτησης της Κριμαίας θα δέσουν τα χέρια της διπλωματίας», σημείωσε ο αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, συμπληρώνοντας ότι ο Κέρι κάλεσε τη Ρωσία να δείξει «μέγιστη αυτοσυγκράτηση».

Σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνομιλία, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συμφωνήσουν τις εντατικές επαφές τους για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης». Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε ότι η επικοινωνία έγινε με αμερικανική πρωτοβουλία.