Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Ισπανίας αναμένεται να ηττηθεί αύριο σε μια κρίσιμη ψηφοφορία της βουλής για τον προϋπολογισμό και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σχεδιάζει να προκηρύξει αμέσως μετά πρόωρες εκλογές, ανέφεραν σήμερα κυβερνητικές πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Ads

Το Κοινοβούλιο της Ισπανίας ψηφίζει την Τετάρτη για τον προϋπολογισμό του 2019, όμως οι Σοσιαλιστές κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στην κάτω βουλή και αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αρκετή υποστήριξη προκειμένου να περάσουν το νομοσχέδιο.

Οι πηγές δήλωσαν ότι η ημερομηνία πρόωρων εκλογών δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο είπαν ότι η 14η Απριλίου προβάλλεται ως η πιο πιθανή με δεύτερη ενδεχόμενη την 28η Απριλίου. Όπως σημείωσαν, ο Σάντσεθ επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν ώστε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που κλίνουν προς την Αριστερά ενάντια στην απειλή ερχομού της Δεξιάς στην εξουσία.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που μέχρι σήμερα δηλώνουν ότι θα τον καταψηφίσουν. Ζητούν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, που απαγορεύεται από το ισπανικό Σύνταγμα, με αντάλλαγμα τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ads

Θεωρητικά τα κόμματα μπορεί να αλλάξουν στάση μέχρι και την τελευταία στιγμή.

«Η ιδέα είναι να ανακοινώσουμε την προκήρυξη εκλογών το ταχύτερο δυνατόν μόλις (η ψηφοφορία) για τον γενικό προϋπολογισμό χαθεί», τόνισε μια πηγή στο Reuters, καθώς οι βουλευτές συζητούν την πρόταση του νομοσχεδίου προϋπολογισμού ενόψει της αυριανής κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.

Μια ακόμη ανώτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό της ισπανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως: «Είναι πιθανό, μόλις η ψηφοφορία (για τον προϋπολογισμό) τελειώσει».

Η πηγή δεν ανέφερε πότε ο Σάντσεθ θα ανακοινώσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.