Αφού έδωσε στον Ερντογάν το πράσινο φως για την εισβολή στη Συρία, μια εισβολή στην πραγματικότητα ενάντια στους Κούρδους και αφού προχώρησε σε μια σειρά παλινωδιών μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην διεθνή κοινότητα, ο Τραμπ επιστρέφει πετώντας κάθε προκάλυμμα με προκλητικές δηλώσεις απέναντι στους Κούρδους. 

Ads

«Μας αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία» δήλωσε, χθες, σε μια ανιστόρητη αποστροφή και συνέχισε λέγοντας «δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους με πυρομαχικά και με όπλα».

Όσο για την ερώτηση αν οι οι ενέργειές του δημιουργούν προβλήματα στην εξωτερική πολιτική και τις συμμαχίες της χώρας του μελλοντικά, ο Τραμπ απάντησε κυνικά: «Οι συμμαχίες είναι εύκολες». 

Ο Τραμπ επί της ουσίας ξεκαθαρίζει ότι παρά τις επικοινωνιακές απειλές προς τον Ερντογάν – ότι δηλαδή θα διαλύσει την τουρκική οικονομία αν η χώρα περάσει τις «κόκκινες γραμμές» των ΗΠΑ, χωρίς να έχει ρητά ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές – έχει εγκαταλείψει πλήρως τους Κούρδους που σήκωσαν όλο το βάρος του πολέμου ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. 

Ads

Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία έχει κηρύξει τον πόλεμο στον κουρδικό πληθυσμό της βορειοανατολικής Συρίας, που ήδη μετρά τους πρώτους νεκρούς, με πολλούς από αυτούς να είναι άμαχοι.