Ανώτεροι αξιωματούχοι της CIA και της διοίκησης του Τραμπ φέρονται να έκαναν μυστικά σχέδια για να απαγάγουν ή ακόμη και να δολοφονήσουν τον ιδρυτή των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αφού ο ιστότοπος δημοσίευσε πληροφορίες για εργαλεία χακαρίσματος της CIA.

Ads

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Yahoo news, και των δημοσιογράφων Ζακ Ντόρφμαν, Σον Νέιλορ και Μίκαελ Ίσικοφ, οι συζητήσεις για την απαγωγή ή τη δολοφονία του Ασάνζ έλαβαν χώρα το 2017, όταν ο Αυστραλός ακτιβιστής βρισκόταν στο πέμπτο έτος στέγασής του στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, όπου του παρεχόταν άσυλο. Ο τότε διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, ήταν εξοργισμένος για τη δημοσίευση του «Vault 7» από το WikiLeaks, το οποίο ήταν ένα σύνολο εργαλείων χακαρίσματος που χρησιμοποιούσε η CIA.

Ο οργανισμός θεώρησε πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη απώλεια δεδομένων στην ιστορία του. Μάλιστα, ο Πομπέο και η ηγεσία της CIA, απουσίαζαν για ορισμένο καιρό από την επικαιρότητα, διότι ένιωθαν ντροπιασμένοι. Ανώτεροι αξιωματούχοι της CIA και της διοίκησης του Τραμπ έφτασαν μέχρι το σημείο να ζητούν «επιλογές» για τη δολοφονία του Τζούλιαν Ασάνζ. «Φαινόταν πως δεν υπήρχαν όρια» δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πομπέο είχε χαρακτηρίσει το WikiLeaks ως μια «μη κρατική εχθρική υπηρεσία πληροφοριών». Σύμφωνα με την έρευνα, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός έδινε έμμεσα το «πράσινο φως» για μια πιο επιθετική προσέγγιση της CIA προς τον ιστότοπο, τον οποίο θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ως μια εχθρική οργάνωση κατασκοπείας.

Ads

Ο Μπάρι Πόλακ, Αμερικανός δικηγόρος του Ασάνζ, δήλωσε στο Yahoo News: «Ως Αμερικανός πολίτης, θεωρώ απολύτως εξωφρενικό το γεγονός ότι η κυβέρνησή μας θα σκεφτόταν να απαγάγει ή να δολοφονήσει κάποιον χωρίς δικαστική διαδικασία, απλώς και μόνο επειδή είχε δημοσιεύσει κάποιες πληροφορίες που ίσχυαν».

«Η ελπίδα και η προσδοκία μου είναι ότι τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξετάσουν αυτές τις πληροφορίες και θα ενισχύσουν περαιτέρω την απόφασή τους να μην εκδοθούν στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Ασάνζ κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του. Του χορηγήθηκε άσυλο και κατόπιν η υπηκοότητα της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Η τότε κυβέρνηση του Ισημερινού σχεδίαζε να του δώσει διπλωματικό καθεστώς, που θα του επέτρεπε να φύγει με ασφάλεια από την πρεσβεία. Όμως μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό, η σχέση ανάμεσα στις αρχές της χώρας και τον Ασάνζ επιδεινώθηκε ραγδαία.

Μετά την ανάκληση το 2019 του ασύλου που του είχε χορηγηθεί, η βρετανική αστυνομία μπήκε στον χώρο της πρεσβείας και συνέλαβε τον Αυστραλό. Από τότε βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου.

Κατηγορείται πως συνωμότησε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ για να αποκτήσει και να αποκαλύψει τεράστιο όγκο απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων το 2010, με βάση το νόμο περί κατασκοπείας. Τα έγγραφα, που αφορούσαν ιδίως τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, δημοσιοποιήθηκαν μέσω του WikiLeaks, ενώ ο Ασάνζ συνεργάστηκε επίσης με κορυφαία διεθνή μέσα ενημέρωσης που προχώρησαν σε σειρά αποκαλύψεων.