Προειδοποιήσεις προς την Unesco απεύθυναν οι ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να μη δεχτεί την Παλαιστίνη ως πλήρες μέλος, χωρίς να έχει προηγηθεί επίλυση του Παλαιστινιακού, σύμφωνα με το Associated Press. Την Τετάρτη, το συμβούλιο της Ουνέσκο ψήφισε υπέρ της παραπομπής του αιτήματος των Παλαιστινίων προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση της Ουνέσκο.

Ads

Από τα συνολικά 58 μέλη του συμβουλίου της Ουνέσκο τα 40 ψήφισαν υπέρ, 4 όχι και 14 απείχαν. Αυτό σημαίνει ότι το αίτημα της Παλαιστίνης να γίνει κανονικό μέλος της Ουνέσκο θα τεθεί προς ψηφοφορία στην προσεχή Γενική Συνέλευση των 193 μελών της Ουνέσκο, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 10 Νοεμβρίου.

«Όχι» φέρεται να είπαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ρουμανία και η Λετονία.

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την Unesco να «ξανασκεφτεί» την προοπτική να ψηφίσει υπέρ του παλαιστινιακού αιτήματος υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ θα «κόψουν» τη χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα αναγνώρισε τις «προσπάθειες αμερικανών βουλευτών που προειδοποιούν ότι η Unesco θα χάσει πολλά εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική χρηματοδότηση αν συμφωνήσει να δεχεί την παλαιστίνη ως πλήρες μέλος» αναφέρει το Associated Press.

Ads

«Θα παρότρυνα το εκτελεστικό συμβούλιο της Ουνέσκο να σκεφτεί ξανά προτού προχωρήσει με αυτή την ψήφο, γιατί η απόφαση για αναγνώριση του κράτους πρέπει να παρθεί στα Ηνωμένα Έθνη και όχι σε βοηθητικά όργανα» δήλωσε η Κλίντον σε συνέντευξη τύπου από την Δομινικανή Δημοκρατία.

Η Παλαιστίνη βρίσκεται σε καθεστώς παρατηρητή στην Ουνέσκο από το 1974. Προκειμένου να γίνει πλήρες μέλος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Γενική Συνέλευση.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου η Παλαιστίνη να ενταχθεί στους κόλπους του. Η αμερικανική απειλή όμως για άσκηση βέτο σε περίπτωση που δεν έχουν πρώτα λύσει τις διαφορές τους Παλαιστίνη και Ισραήλ, έστρεψε τους Παλαιστίνιους να ζητήσουν να γίνουν μέλος σε άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ουνέσκο.