Πολεμικό χορό έχουν στήσει Πούτιν και Ερντογάν. Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, Ρωσία και Τουρκία βρίσκονται κυριολεκτικά στα χαρακώματα. Κι αν η Τουρκία προσπαθεί – σε υψηλούς τόνους πάντως – να κρατήσει ανοιχτό ένα παράθυρο επικοινωνίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το κλείνει. 

Ads

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε σήμερα ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να τραυματιστούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία. Κάλεσε όμως τον «αντίπαλο» να μην παίζει με τη φωτιά. 

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η τουρκική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία έχει ενοχληθεί από την προσπάθεια της Ρωσίας να επεκτείνει τη σύγκρουση που άρχισε μεταξύ των δύο χωρών στο επίπεδο της οικονομίας και των γενικότερων διμερών σχέσεων.

Λίγο νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να συναντήσει προσωπικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι Πούτιν κι Ερντογάν θα «διασταυρωθούν» στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στη γαλλική πρωτεύουσα στις 30 Νοεμβρίου.

Ads

«Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», ξεκαθάρισε χωρίς να κάνει γνωστό αν η πρόταση θα γίνει δεκτή.

Λίγο αργότερα όμως ο συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσάκοφ, σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται οποιαδήποτε επαφή με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η Άγκυρα αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους,

«Βλέπουμε την απροθυμία της Τουρκίας να απολογηθεί για το περιστατικό με το αεροσκάφος», απάντησε ο Ουσάκοφ σε ερώτηση για το γιατί ο Πούτιν αρνείται να συνομιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό του.

Πάντως από το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι ο Πούτιν θα ενημερωθεί για το αίτημα του Ερντογάν να τον συναντήσει αργότερα εντός της ημέρας.