Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ  επανήλθε με νέα ανάρτηση στο twitter όσον αφορά ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα εναντίον της Συρίας: «Θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή όχι τόσο σύντομα». Ουδέποτε είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία».

Ads

Και συμπληρώνει: «Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ, υπό την κυβέρνησή μου, έχει κάνει τρομερή δουλειά για να απαλλάξει την περιοχή από το ISIS. Πού είναι το ‘ευχαριστούμε Αμερική’;»

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα από την πλευρά του με γραπτή ανακοίνωση, πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δυτικών κρατών θα προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή, μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

«Με κάθε νίκη που επιτυγχάνεται επί του εδάφους, υψώνονται οι φωνές ορισμένων δυτικών κρατών και εντείνονται ενέργειες στη προσπάθειά τους να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων… αυτές οι φωνές και οποιαδήποτε ενδεχόμενη δράση δεν θα κάνουν τίποτε άλλο από το να συμβάλουν σε μια αύξηση της αστάθειας στην περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε ο Άσαντ υποδεχόμενος στη Δαμασκό στον Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, σύμβουλο του Ιρανού ανώτατου ηγέτη.

Ads

Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα Πέμπτη, για να συζητηθεί το θέμα της «κλιμάκωσης της ρητορικής και των απειλών Τραμπ» ζήτησε η Βολιβία.

Στόλτενμπεργκ: Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο

«Δεν θέλουμε έναν ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση», τονίζει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στην γερμανική Suddeutsche Ζeitung.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ανήσυχος για τις νέες εξελίξεις σε σχέση με τη Ρωσία: «Είναι σημαντικό να δείξουμε περισσότερο στη Ρωσία ότι υπάρχουν συνέπειες για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στην Κριμαία, όταν κρύβεται πίσω από κυβερνο-επιθέσεις και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο… Βλέπουμε μια χώρα που έχει εξοπλιστεί ισχυρά. Βλέπουμε μια χώρα που ενεργεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας και έχει εγκαταστήσει στρατιωτική δύναμη στην Μολδαβία και τη Γεωργία, ενάντια στη βούληση αυτών των χωρών. Η Μόσχα στηρίζει το καθεστώς Ασαντ στη Συρία. Καταγράφουμε κυβερνο-επιθέσεις, ακόμα και στο δίκτυο της γερμανικής κυβέρνησης. Και αυτό δεν είναι το μόνο που προκαλεί ανησυχία: Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το ατομικό της οπλοστάσιο, ενώ οι ενδοιασμοί χρήσης του μειώνονται», τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «η συμμαχία έδωσε κατάλληλη αμυντική απάντηση» με την μεταφορά στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ενώ τα συμμαχικά μέλη έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οσο η συμπεριφορά της Ρωσίας δεν αλλάζει, τα στρατεύματα θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται και οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ». Παράλληλα, είπε ο Στόλτενμπεργκ,  το ΝΑΤΟ επιδιώκει διάλογο με την Μόσχα. «Δεν θέλουμε ένα ψυχρό πόλεμο. Αν δεν υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, δεν θα μπορέσουμε ούτε τις διαφορές μας να διευθετήσουμε ούτε να βελτιώσουμε την αμοιβαία κατανόηση».

ΟΗΕ: ‘Εκκληση στους 5 του Συμβουλίου Ασφαλείας

Να αποτρέψουν μια κατάσταση «εκτός ελέγχου» ζήτησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία) επικρίνοντας το τωρινό «αδιέξοδο».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση της συμμετοχής της χώρας στα επικείμενα πλήγματα, ενώ σύμφωνα με την Daily Telegraph, έχει δοθεί εντολή βρετανικά υποβρύχια να κινηθούν εντός της εμβέλειας πυραυλικού πλήγματος στη Συρία.

Ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του κοινοβουλίου πριν αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας. «Πρέπει να υπάρξει μια κανονική διαδικασία διαβούλευσης», πρόσθεσε. «Το υπουργικό συμβούλιο δεν πρέπει να λάβει μόνο του αυτή την απόφαση».

Τις στρατιωτικές τους επιλογές εξετάζουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, καθώς ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Συνέντευξη τύπου για το θέμα θα παραχωρήσει σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στο τι συμβαίνει ή ενδέχεται να συμβεί στη Συρία» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα στον βρετανικό τύπο σε σχέση με την χρήση των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, σημείωσε ο υπουργός.

Ερντογάν: Ο στρατός μας θα παραμείνει στη Συρία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, μία ημέρα μετά τη συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ και διατρανώνει ότι στόχος του είναι να διατηρήσει «καλές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία και το Ιράν». Υπενθυμίζοντας την εκστρατεία στο Αφρίν, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι ο τουρκικός στρατός θα μείνει στη Συρία «μέχρι η χώρα να χαρακτηριστεί ασφαλής».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για δράση σε απάντηση στη φερόμενη χημική επίθεση στη Συρία, παρά την ανάρτηση στο Twitter ότι πύραυλοι «θα αρχίσουν να έρχονται» και ότι η Ρωσία θα πρέπει να «ετοιμαστεί», ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος.