Πολύτιμο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης έχει γίνει ο κινηματογράφος για τη Νέα Ζηλανδία, που μετά τα γυρίσματα των ταινιών « Hobbit» και «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», είδε τον τουρισμό της και τα έσοδα από αυτόν να εκτοξεύονται.

Ads

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες φθάνουν αεροπορικώς στη Νέα Ζηλανδία για να δουν από κοντά τα μυθικά τοπία στα οποία λαμβάνουν χώρα οι ιστορίες που βασίστηκαν στη φαντασία του Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι ξένοι τουρίστες έφεραν 14,5 δισεκ. δολάρια Νέας Ζηλανδίας στην εθνική οικονομία το 2015. Συνολικά, 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη Νέα Ζηλανδία πέρυσι για να δουν από κοντά τη «Μέση Γη», αριθμός που αναμένεται να διπλασιαστεί την προσεχή επταετία.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η άνθιση του κινηματογραφικού τουρισμού στη Νέα Ζηλανδία δημιούργησε 6.600 νέες θέσεις εργασίας.

Ads

Ο τουρισμός μάλιστα ξεπέρασε και την παραδοσιακή βαριά βιομηχανία της χώρας, αυτή του γάλακτος, με τον λευκό «χρυσό» να αποδίδει 12,2 δισεκ. στην εγχώρια οικονομία την περασμένη χρονιά.

Παρά τη μεγάλη πτώση των εξαγωγών στο γάλα, η  οικονομία της χώρας διατήρησε έναν ζηλευτό ρυθμό ανάπτυξης 3,6% χάρη στον τουρισμό.