Την πρόθεσή του να φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη την Ουκρανία δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, που υπογράμμισε παράλληλα την πεποίθησή του ότι «η Κριμαία θα ανακτήσει την ελευθερία της και θα γίνει ξανά ουκρανική». 

Ads

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του το Σάββατο είχε συνάντηση στην Βαρσοβία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία. Ο Ποροσένκο βρίσκεται στην Πολωνία από την Τρίτη, κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις προεδρικές εκλογές.

«Βλέπουμε πως αυτήν την στιγμή όλος ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό μας και ο επιτιθέμενος είναι καταδικασμένος στην απομόνωση» τόνισε ο Ποροσένκο, που συναντήθηκε και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο τελευταίος την Πέμπτη θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, για να συζητήσουν για την ουκρανική κρίση και για την καταστροφή των τελευταίων χημικών όπλων της Συρίας. Ομπάμα και Βλάντιμιρ Πούτιν θα βρεθούν την Παρασκευή στην Νορμανδία για τον εορτασμό της 70ης επετείου της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση. 

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον των φιλορώσων ενόπλων στην Ουκρανία συνεχίζονται. Το πρωί της Τετάρτης, η ουκρανική Εθνοφρουρά ανακοίνωσε πως κατέλαβε φυλάκιο στο Λουχάνσκ που τελούσε υπό τον έλεγχο των ενόπλων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη δεκάωρη ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της νύχτας έχασαν τη ζωή τους έξι φιλορώσοι ένοπλοι και τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί στρατιώτες.

Ads