Η σημαία της Ουκρανίας κυματίζει στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των αυτονομιστών στις ανατολικές περιοχές της χώρας που ανακατελήφθη το Σάββατο από τις δυνάμεις του Κιέβου. Νωρίτερα, τη διαταγή να υψωθεί η σημαια έδωσε ο πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο. Ο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ Βλαντίμιρ Παβλένκο, ο οποίος έχει διορισθεί από τους αντάρτες, επιβεβαίωσε ότι οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν φύγει από την πόλη, σημειώνοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εισέλθει σ’ αυτή.

Ads

«Οι μαχητές έχουν φύγει. Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι ακόμη στο Σλαβιάνσκ. Δεν υπάρχει πλέον εξουσία στην πόλη» δήλωσε ο Παβλένκο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο «πρωθυπουργός»  της «δημοκρατίας του Ντονέτσκ» Αλεξάντρ Μποροντάι παραδέχθηκε  επίσης πως τα στρατεύματά του έχουν αποχωρήσει από το Σλαβιάνσκ. «Εξαιτίας της συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, οι μαχητές μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους», ανέφερε.

image

Ads

Νωρίτερα, στην  ιστοσελίδα το ουκρανού προέδρου αναφερόταν ότι ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων είχε αναφέρει στον Πέτρο Ποροσένκο πως αυτονομιστές αντάρτες επλήγησαν από πυρά όλμων ενώ προσπαθούσαν να σπάσουν τις γραμμές των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι αυτονομιστές έχασαν ένα άρμα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα.

«Ο πρόεδρος έδωσε εντολή για την ανάρτηση της σημαίας της χώρας στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ» ανακοίνωσε η προεδρία της Ουκρανίας. Το δημαρχείο του Σλαβιάνσκ είναι, ένα από τα σημαντικότερα κτίρια στα οποία είχαν τη βάση τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Προηγουμένως ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε ότι μεγάλος αριθμός φιλορώσων αυτονομιστών μαζί με τον αρχηγό τους Ιγκορ Στρελκόφ εγκατέλειπαν την πόλη, ύστερα από συγκρούσεις με τις ουκρανικές δυνάμεις.

«Πριν ξημερώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ο Ιγκορ Στρελκόφ, (που κατηγορείται από το Κίεβο ότι είναι συνταγματάρχης των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού) και ένα μεγάλο μέρος των μαχητών εγκατέλειψαν το Σλαβιάνσκ προκαλώντας σύγχυση στους λίγους άνδρες τους που παραμένουν εκεί» έγραψε ο Αβάκοφ στο Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των αυτονομιστών αυτή την εβδομάδα, έπειτα από τη διακοπή εκεχειρίας δέκα ημερών. Ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αλλά δεν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών.