Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα όπου η Μπόκο Χαράμ απήγαγε πάνω από 200 μαθήτριες από το σχολείο τους στο χωριό Τσιμπόκ της Νιγηρίας, με τις κοπέλες να είναι ακόμη όμηροι στα χέρια των ισλαμιστών ανταρτών που απειλούν ότι θα τις χρησιμοποιήσουν ως «σκλάβες», «θα πουληθούν» ή θα ωθηθούν «σε αναγκαστικούς γάμους». Την ίδια στιγμή η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι πάνω από 2.000 γυναίκες και κορίτσια στη Νιγηρία έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ από την έναρξη της περασμένης χρονιάς ως σήμερα. Πορείες και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας διοργανώνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Ads

Ήταν 14 Απριλίου όταν οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ έστρεψαν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στο μικρό χωριό Τσιμπόκ της Βόρειας Νιγηρίας. Μπάινοντας στο σχολείο του χωριού οι αντάρτες απήγαγαν 276 κορίτσια, 219 από τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια τους, χωρίς ασφαλείς πληροφορίες για την τύχη τους.

«Απήγαγα τα κορίτσια σας. Θα τα πουλήσω στην αγορά, στο όνομα του Αλάχ», είχε δηλώσει ο επικεφαλής των ισλαμιστών ανταρτών Αμπουμπακά Σεκάου στο βίντεο διάρκειας 57 λεπτών με το οποίο η οργάνωση που έχει αιματοκυλίσει τη Νιγηρία είχε αναλάβει την ευθύνη. Οι αντάρτες είχαν διαμηνύσει τότε ότι απήγαγαν τα κορίτσια γιατί «πρέπει να σταματήσει η δυτική παιδεία».

Η υπόθεση που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων έστρεψε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στην ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί η δράση της Μπόκο Χαράμ, η οποία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ένα χαλιφάτο στον μουσουλμανικό βορρά της Νιγηρίας, της χώρας με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου στην Αφρική.

Ads

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την απελευθέρωση των κοριτσιών, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν είναι σαφές εάν οι νιγηριανές αρχές θα καταφέρουν να τις εντοπίσουν. Ο στρατός της Νιγηρίας είχε ανακοινώσει πρόσφατα πως γνωρίζει πού βρίσκονται οι μαθήτριες, αλλά πρόσθεσε πως μια επιχείρηση για τη διάσωσή τους θα ήταν πολύ επικίνδυνη.

Πάνω από 2.000 απαγωγές γυναικών μέσα σε ένα χρόνο

Περισσότερες από 2.000 γυναίκες και κορίτσια στη Νιγηρία έχει απαγάγει η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ από την έναρξη της περασμένης χρονιάς ως σήμερα, όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την απαγωγή 276 μαθητριών από το Τσίμποκ.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 38 ομαδικές απαγωγές που έχουν διαπράξει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης, και όπως αναφέρει στην έκθεση της αν και ο αριθμός των απαχθέντων ξεπερνάει τις 2.000, ο ακριβείς αριθμός δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Γυναίκες και κορίτσια που απήχθησαν σε παρόμοιες ενέργειες της Μπόκο Χαράμ και μίλησαν για τα όσα έζησαν σε στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας ότι τις φυλάκισαν υπό φρικτές συνθήκες, τις πάντρεψαν διά της βίας και ότι τις εξανάγκασαν σε οικιακές εργασίες όλη μέρα, ενώ πολλές από αυτές έπεσαν θύματα βιασμού ακόμα και ομαδικού. Άλλες πρώην όμηροι είπαν ότι εξαναγκάστηκαν να φέρουν όπλα και να κατασκευάζουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Σύμφωνα με μια ακτιβίστρια της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία συνάντησε 80 πρώην ομήρους, οι 23 εξ αυτών είπαν ότι άρχισαν να τις βιάζουν πριν καν μεταφερθούν σε στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ, και ότι οι βιασμοί συνεχίστηκαν μετά τους εξαναγκαστικούς γάμους τους. «Με βίασαν πολλές φορές όσο ήμουν στο στρατόπεδο. Μερικές φορές ήταν πέντε. Μερικές φορές τρεις. Μερικές φορές έξι», αφηγήθηκε μία 19χρονη.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, κατά την οποία η Μπόκο Χαράμ πρέπει να διωχθεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από ενέργειες της ισλαμιστικής οργάνωσης από την περασμένη χρονιά, ενώ τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Πορείες σε όλο τον κόσμο

Σήμερα στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, 219 κορίτσια, όσα και αυτά που απήχθησαν και ακόμα αγνοούνται, θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας. Παρόμοιες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται σε όλο τον κόσμο από το Λονδίνο μέχρι την Ουάσινγκτον.