Τουλάχιστον 22 μετανάστες πνίγηκαν στα νερά του Βοσπόρου, ενώ άλλα 21 αγνοούνται μετά και τη βύθιση σκάφους που αναποδογύρισε τη Δευτέρα στη βόρεια ακτή ανοικτά της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο αριθμός των νεκρών αναθεωρήθηκε από την Τουρκική Ακτοφυλακή νωρίς το βράδυ της Δευτέρας από τους 24 στους 22. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το σκάφος μετέφερε 42 Αφγανούς πρόσφυγες και έναν Τούρκο λαθρέμπορο, με τις αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 παιδιά και επτά γυναίκες μεταξύ των προσφύγων.

Επτά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, με τη συνδρομή ενός ελικοπτέρου αλλά και μιας ειδικής ομάδας δυτών επιχειρούν στα παράλια του χωριού Ρουμελί Φενέρι, το οποίο βρίσκεται στο σημείο επαφής του Βοσπόρου με τη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο άνεμος δυσκολεύει αρκετά το έργο μας. Το σκάφος ήταν πολύ μικρό, στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα πλοιάριο, αλλά κουβαλούσε 40 άτομα. Βλέπουμε πτώματα παιδιών να επιπλέουν στη θάλασσα», δήλωσε εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων.

Όπως εκτιμάται, οι πρόσφυγες είχαν ως τελικό προορισμό την Ρουμανία, ενώ σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τα θύματα είχαν πληρώσει 7.000 ευρώ στους δουλεμπόρους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ads

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πλοιάριο μετέφερε περί τους 50 ανθρώπους. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι επτά από τους επιβαίνοντες στο σκάφος, που μετέφερε μετανάστες αφγανικής καταγωγής με προορισμό την Κωστάντζα της Ρουμανίας, έχουν διασωθεί.
 
«Είχαν σωσίβια. Αλλά υπήρχαν παντού πτώματα, παιδιών, μωρών… Ανασύραμε 15-20 πτώματα» δήλωσε ο ψαράς Καντίρ Σερτ.
 
Από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε ότι η λιμενική υπηρεσία ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα για βύθιση πλοίου σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου. Ένα πλοίο του λιμενικού και επτά ταχύπλοα στάλθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου μαζί με ένα ελικόπτερο.