«Θα έχουμε πολύ μεγάλο βάρος στα φτερά μας. προσπαθούμε να πετάξουμε και ήδη κουβαλάμε πολύ χρέος και τώρα προσθέτουμε κι άλλο» λέει ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία σε συνέντευξή του στους Financial Times, προειδοποιώντας ότι η ανάκαμψη δεν θα είναι ίδια για όλες τις χώρες.

Ads

Οι κυβερνήσεις ίσως θα χρειαστεί να «κεφαλαιοποιήσουν» ένα μέρος από αυτό το επιπλέον χρέος, διασώζοντας από την κατάρρευση επιχειρήσεις ή διαγράφοντας κάποιες από τις εγγυήσεις δανείων που έχουν επεκτείνει προκειμένου να συνεχίσουν οι τράπεζες να δανείζουν.

Ο Γκουρία προέβλεψε ότι πολλές οικονομίες θα ανακάμψουν πιο αργά από ότι είχε προβλεφθεί λόγω της ύφεσης ρεκόρ του πρώτου εξαμήνου και εκτίμησε μάλιστα ότι για ορισμένες χώρες το διάστημα αυτό μπορεί να είναι τουλάχιστον δυο χρόνια.

«Οταν μιλάμε για ανάκαμψη» λέει, «δεν ξέρουμε εάν θα έρθει το 2021 ή το 2022». Την άποψη αυτή είχε εκφράσει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, την Τρίτη, όταν προειδοποίησε ότι παγκοσμίως οι προοπτικές της οικονομίας έχουν επιδεινωθεί κι άλλο, σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαν γίνει στα μέσα Απριλίου, όταν το Ταμείου έκανε λόγο για συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3% φέτος και αύξηση του χρέους από 69.4% πέρσι σε 85,3% φέτος.

Ads

Οπως τόνισε ο Γκουρία, κάθε μήνας «σκληρού lockdown» με αυστηρούς περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές θα αφαιρεί 2 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη και προειδοποίησε ότι η διαδικασία επιστροφής σε κάποια μορφή «κανονικότητας» στην καθημερινότητα θα είναι αργή.

«Θα πρέπει να τα δώσουμε όλα όσα μπορούμε στην μάχη κατά του ιού», είπε ο Γκουρία. «Δεν είναι τόσο επιστήμη, όσο τέχνη».