«Πόλεμος» σε επίπεδο δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. 

Ads

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ «κόκκινη γραμμή» και το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη». 

«Το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκράτης, τρομοκράτης… Δε θα εγκαταλείψουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος μίας χώρας που δολοφονεί παιδιά. Δε θα αφήσουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος ενός κράτους που δεν έχει αξίες άλλες από την κατοχή και τη διαρπαγή. Θα συνεχίσουμε, με αποφασιστικότητα, τον αγώνα μας εντός του νόμιμου και δημοκρατικού πλαισίου».

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απάντησε στον Ερντογάν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. 

Ads

«Δεν έχω συνηθίσει να δέχομαι μαθήματα ηθικής από έναν ηγέτη που βομβαρδίζει κουρδικά χωριά στην ίδια του την πατρίδα, την Τουρκία, που φυλακίζει δημοσιογράφους, που βοηθάει το Ιράν να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις και βοηθάει τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων και στη Γάζα, να σκοτώνουν αθώους ανθρώπους. Δε θα μας κάνει μαθήματα ένας τέτοιος άνθρωπος». 

Στην Κωνσταντινούπολη, χιλιάδες Τούρκοι πραγματοποίησαν διαδήλωση ενάντια στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το παρόν έδωσε και ο Παλαιστίνιος πρέσβης στην Άγκυρα. Οι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Τραμπ και Αμερικανικές σημαίες. 

Ο Νετανιάχου από το Παρίσι, δήλωσε επίσης ότι «όσο πιο σύντομα αντιληφθούν οι Παλαιστίνιοι την πραγματικότητα ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, τόσο πιο σύντομα θα υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

«Πρότεινα στον κ. Αμπάς (τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής), να καθίσουμε και να διαπραγματεύουμε την ειρήνη, τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερο», υποστήριξε. 

Ο πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του κάλεσε τον Νετανιάχου να προχωρήσει σε «θαρραλέες χειρονομίες» προς τους Παλαιστίνιους ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Παράλληλα όμως καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο «τις επιθέσεις κάθε μορφής των τελευταίων ωρών και ημερών εναντίον του Ισραήλ».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ανέφερε στον Νετανιάχου ότι διαφωνεί με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Επέμεινε ότι η διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα πρέπει να επιλυθεί μέσω μιας διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει στη λύση των δύο κρατών.