Επιτέλους! Η Τουρκία απέσυρε το Νομοσχέδιο του αίσχους που θα έβγαζε από τη φυλακή τους βιαστές ανήλικων κοριτσιών με την προϋπόθεση να γίνουν σύζυγοι των θυμάτων. Μεγάλη νίκη του λαού και του γυναικείου κινήματος!

Ads

Ακούστηκε η διαμαρτυρία  χιλιάδων χρηστών του twitter που ένωσαν τις φωνές τους στο #TecavuzMesrulastirilamaz. Έπιασε τόπο η πορεία 3.000 τούρκων πολιτών το περασμένο Σάββατο στην πλατεία Kadikoy…

Άσκησε πίεση ο ΟΗΕ με κοινή  ανακοίνωση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), της Μονάδας των ΗΕ για την Ισότητα των Φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών (UN Women) και του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Για φαντάσου… Ενώ οι φυλακές γεμίζουν με πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους και πολίτες που [δήθεν] διατηρούν σχέσεις με το Κουρδικό κόμμα ή με τον Γκιουλέν, τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ τον έπιασε ο πόνος να βγάλει έξω τους συζύγους [βιαστές] ανήλικων κοριτσιών… Αυτό ήταν το φλέγον ζήτημα στη χώρα του.

Ads

 
Στάχτη στα μάτια. Η Τουρκία έστησε μια ολόκληρη ιστορία στρέφοντας την προσοχή της κοινής  γνώμης στο ποιοι θα βγουν δήθεν από τη φυλακή για να αποσπάσει την προσοχή από το ποιοι μπαίνουν στη φυλακή.  

 
Ποιος  πληρώνει την [ανήλικη] νύφη; Χιλιάδες πολίτες που διώκονται, βασανίζονται,  κρατούνται στην φυλακή για  πολιτικούς λόγους ή για τα πιστεύω τους.

Λίγο ακόμη και η Τουρκία θα μας έπειθε ότι λαμβάνει υπόψη την αγανάκτηση του λαού κι ότι σέβεται το γυναικείο κίνημα… Άκουσε τις διαμαρτυρίες για το νομοσχέδιο του αίσχους αλλά αγνοεί τις επιστολές ευρωβουλευτών, τα petitions και τη διεθνή κατακραυγή στα social media για δημοσιογράφους, συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών… Επιλεκτική ευαισθησία. Εν τω μεταξύ, στις φυλακές…

Asli Ergogan

image

Συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια [#LetAslıErdoğanFree], στη φυλακή από τον περασμένο Αύγουστο, καταγγέλλει [όπως γράφει η Hurriyet Daily News] ότι οι συνθήκες φυλάκισής της θα αφήσουν μόνιμες βλαβες στο σώμα της μια και η 49χρονη συγγραφέας είναι διαβητική και πρέπει να κάνει συγκεκριμένη διατροφή. Ψιλά γράμματα για τις τουρκικές φυλακές…

Figen Yüksekdag

image

Με παρελθόν στα γυναικεία κινήματα και στον Φεμινιστικό Τύπο  της Τουρκίας, η Figen Yüksekdag από το 2014 μοιράζεται τη θέση του Προέδρου του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος μαζί με τον Selahattin Demirtas γνωστό και ως Κούρδο Ομπάμα. Συνελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου με την κατηγορία ότι δεν συνεργάστηκε με τις αρχές σε έρευνα κατά της τρομοκρατίας.

Sebahat Tuncel

image

Η Sebahat συλλαμβάνεται από την τουρκική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης-διαμαρτυρίας στο Ντιγιαρμπακίρ , για την άδικη σύλληψη της Figen Yüksekdag.

Nazlı Ilıcak

image

Δημοσιογράφος από το 1972, οπότε δούλεψε για το Tercüman daily κι αργότερα εκδότρια του Tercüman daily. Από τη δεκαετία του 1990, γράφει στις εφημερίδες: Meydan, Hürriyet, Akşam, Yeni Şafak, Takvim, Sabah and Bugün. Υπήρξε μέλος του «Κόμματος της Αρετής» μέχρι το 2001 οπότε το κόμμα τέθηκε εκτός Νόμου. Συνελήφθη στις 29 Ιουλίου 2016.

Büşra Erdal

image

Δημοσιογράφος – ρεπόρτερ για τα έντυπα: Zaman και Yeni Hayat dailies, η 36χρονη Büşra Erdal συνελήφθη στις 29 Ιουλίου. 
 
Gültan Kışanak

image

Πρώην μέλος του τουρκικού κοινοβουλίου μέχρι να αναλάβει Δήμαρχος στο Diyarbakir συνελήφθη στα τέλη Οκτωβρίου,  με την κατηγορία ότι υποστήριζε το PKK.

 
Zehra Doğan

image

Βραβευμένη δημοσιογράφος και ταλαντούχα ζωγράφος κουρδικής καταγωγής, δημιουργός του jinha, φεμινιστικού πρακτορείου ειδήσεων που απασχολεί αποκλειστικά γυναίκες. [@JinhaWomensNews] Κρατούμενη σε φυλακές τύπου Ε στο Mardin της Νοτιοανατολικής Τουρκίας, περιμένει δίκη, κανείς δεν ξέρει πότε. [#ZehraDoğan]

Necmiye Alpay

image

Μία από τους πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων που κρατούνται περιμένοντας κάποια δίκη είναι και η γλωσσολόγος, συγγραφέας, μεταφράστρια Necmiye Alpay. [#Necmiye] Φυλακισμένη από τον Αύγουστο, κατηγορείται για προπαγάνδα υπέρ του Κουρδικού Κόμματος [PKK].