Απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών ο διάσημος Αμερικανός κωμικός Τζέρι Λιούις.

Ads

Ο Λιούις έφυγε ήσυχα, στο σπίτι του στο Λας Βέγκας, το πρωί της Κυριακής «από φυσικά αίτια», όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του και περιτριγυρισμένος από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ο διάσημος ηθοποιός είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια από την ενεργό δράση.

Είχε γεννηθεί στις 16 Μαρτίου 1926 στο Νιου Τζέρσι. Ήταν γιος Ρωσο-Εβραίων διασκεδαστών που έπαιζαν σε θέρετρα της Νέας Υόρκης. Έκανε την παρθενική του εμφάνιση μπροστά σε κοινό το 1931, όταν οι γονείς του τον ανέβασαν στη σκηνή, σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο, για να τραγουδήσει.

Εκτός της υποκριτικής, η καριέρα του τον οδήγησε στο τραγούδι, αλλά και στη σκηνοθεσία.

Ads

Έκανε το ντεμπούτο του το 1946, με τον ηθοποιό Ντιν Μάρτιν. Οι δύο τους δημιούργησαν το ντουέτο Martin and Lewis, δίνοντας επί μία δεκαετία παραστάσεις σε νυχτερινά κέντρα, τηλεοπτικές εκπομπές, ραδιοφωνικά σόου και γυρίζοντας 16 ταινίες. Η μεγάλη επιτυχία του ντουέτου κράτησε μέχρι το 1956. Τη χρονιά εκείνη χώρισαν και ακολούθησε ο καθένας τον δρόμο του.

Από το 1957, ο Τζέρι Λιούις ακολούθησε σόλο καριέρα του και πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως το The Delicate Delinquent -στην οποία έκανε για παρθενική εμφάνιση και ως παραγωγός-, The Bellboy (στην οποία έκανε το σκηνοθετικό και σεναριογραφικό του ντεμπούτο), το The Nutty Professor, αλλά και σε πολλές άλλες ταινίες, σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έβγαλε και άλμπουμ.

image

image

Από το 1966 έως και το 2010, ήταν ο παρουσιαστής του Labor Day Telethon, ενός ετήσιου τηλεμαραθώνιου για τη Μυική Δυστροφία (ήταν πρόεδρος του ιδρύματος). 

image

Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως το American Comedy, το Los Angeles Film Critics Association, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, το Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, αλλά και δύο αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ.

image

Το 2005 τιμήθηκε επίσης, με το Governors Award από την Academy of Television Arts & Sciences Board, το οποίο είναι η ανώτερη τιμή των βραβείων Emmy, ενώ το 2009 η ακαδημία Motion Pictyre Arts and Sciences, του απένειμε το Ανθρωπιστικό Βραβείο Jean Hersholt.

image

Εκτός των άλλων, είχε καταφέρει να κερδίσει τον τίτλο του πιο ακριβοπληρωμένου ηθοποιού.

Το χιούμορ του Λιούις δεν ήταν πάντα ευπρόσδεκτο, πόσο μάλλον με δεδομένο τον ιδιότροπο χαρακτήρα του. Αρκετές φορές είχε επικριθεί για χονδροειδή αστεία, ενώ οι απόψεις του, κάποιες φορές ακραίες, συντηρητικές έως και ακροδεξιές, είχαν προκαλέσει κατά καιρούς θύελλα αντιδράσεων. 

Όσοι τον έζησαν έλεγαν ότι, ήταν ένας δύσκολος άνθρωπος. Ισως οι περιπέτειες που πέρασε με την υγεία του -υπέφερε από την καρδιά του και το 1982 επέζησε μετά από καρδιακή ανακοπή- δίνουν μία εξήγηση. 

Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε αποκτήσει έξι γιούς και μια κόρη. Με την πρώτη του σύζυγο, την τραγουδίστρια Patti Palmer, παντρεύτηκε το 1944 και χώρισε το 1980. Με τη δεύτερη σύζυγό του, τη χορεύτρια SanDee Pitnick, παντρεύτηκε το 1983, ενώ εκείνος ήταν 56 ετών και εκείνη 32.

Οι New York Times έγραψαν κάποτε για εκείνον: «Αυτός ο παράξενος στο σκαρί και την υποκριτική νεαρός έχει γνήσια κωμικά στοιχεία. Η σπασμωδική εκκεντρικότητα των κινήσεών του, τα βασανισμένα χαρακτηριστικά του προσώπου του και το τρίξιμο των φωνητικών χορδών του διαθέτουν φυσικό ταλέντο. Η βλακεία του αποτελεί το μπουρλέσκ του να είναι κανείς βλάκας, που είναι εξάλλου κάτι διαφορετικό. Είναι το πιο αστείο πράγμα στην ταινία».

Μάθε περισσότερα για τη ζωή του Τζέρι Λιούις μέσα από το βιβλίο του Χρήστου Βακαλόπουλου «Ο Τζέρι Λιούις».