Ads

Έχασε τη ζωή της σήμερα, Σάββατο, η Ινδή φοιτήτρια, η οποία στις 16 Δεκεμβρίου έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. O βιασμός της νεαρής κοπέλας είχε πυροδοτήσει μεγάλο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα. Λίγες ώρες μετά το θάνατό, η αστυνομία απηύθυνε έκκληση για ηρεμία φοβούμενη νέο ξέσπασμα της οργής των νεαρών Ινδών που ζητούν αλλαγές στην κοινωνία.
 

«Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η ασθενής εξέπνευσε στις 4:45 π.μ. (τοπική ώρα) στις 29 Δεκεμβρίου του 2012. Η οικογένειά της βρισκόταν δίπλα της», δήλωσε Κέλβιν Λοχ, διευθυντής του νοσοκομείου Mount Elizabeth, όπου νοσηλευόταν η νεαρή κοπέλα.
 
H 23χρονη φοιτήτρια δέχτηκε στις 16 Δεκεμβρίου επίθεση από έξι άντρες, οι οποίοι τη βίασαν, την χτύπησαν με σιδερένιους λοστούς και στη συνέχεια την παράτησαν αιμόφυρτη στο δρόμο. Η κοπέλα είχε ήδη υποβληθεί σε τρεις επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα και οι γιατροί είχαν χαρακτηρίσει την κατάστασή της ιδιαίτερα κρίσιμη.
 
Νωρίτερα, ο Λοχ είχε ανακοινώσει ότι η Ινδή πάσχει από «σοβαρές εγκεφαλικές κακώσεις και παλεύει με τον θάνατο».

Οι έξι δράστες συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά το έγκλημα. Οι πέντε είναι ενήλικες 20 ως 40 ετών και ο ένας είναι μόλις 15 χρόνων. Όλοι τους είναι κάτοικοι παραγκούπολης στο νότιο Δελχί. Σήμερα τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.
 
Νέες διαδηλώσεις μετά το θάνατο της φοιτήτριας
 
Το έγκλημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στην ινδική πρωτεύουσα τις περασμένες 12 ημέρες.

Ads

 

Σήμερα, η αστυνομία απέκλεισε ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης και έκλεισε δέκα σταθμούς του μετρό στην ίδια περιοχή. Από τους διαδηλωτές ζητήθηκε να παραμείνουν ήρεμοι και συγκεντρώνονται σε προκαθορισμένα σημεία.
 
Μέχρι το μεσημέρι μερικές εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο Τζαντάρ Μάνταρ. Ορισμένοι από αυτούς προσεύχονταν και άλλοι φώναζαν συνθήματα, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.
 
Νωρίτερα σήμερα, ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για τον θάνατο της κοπέλας. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε «αισθήματα και κινητοποιήσεις» ανάμεσα στους νεαρούς Ινδούς που ζητούν αλλαγές στην κοινωνία, τόνισε ο Σινγκ.
 
«Θα είναι ένας πραγματικός φόρος τιμής στη μνήμη της αν μπορέσουμε να μετατρέψουμε τα αισθήματα και τις κινητοποιήσεις αυτές σε εποικοδομητικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ινδίας Πρανάμπ Μουχερτζί χαρακτήρισε την κοπέλα «ηρωίδα». «Είμαι ιδιαίτερα λυπημένος από την ατυχή κατάληξη αυτού νέου και θαρραλέου κοριτσιού που έδωσε μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή για την αξιοπρέπεια και την ζωή της», τόνισε. «Ας δεσμευτούμε πως ο θάνατός της δεν θα είναι μάταιος. Θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», συνέζισε ο πρόεδρος της Ινδίας.

Η Εθνική Απογραφική Υπηρεσία Εγκλημάτων ανακοίνωσε πως το 2011 συνέβησαν σε όλη τη χώρα 24.206 βιασμοί. Η αστυνομία του Νέου Δελχί έχει καταγράψει 635, όμως οι περισσότεροι δεν αναφέρονται στις αρμόδιες αρχές και όταν συμβαίνει αυτό, οι δράστες δεν τιμωρούνται.